Medtem ko se vodstvo Hidrie z bankami pogaja o dolgoročnem reprogramu posojil, z EBRD pa dogovarja o 20-milijonski dokapitalizaciji, na dan prihajajo vse bolj alarmantni podatki o finančnem stanju idrijske skupine.

Včeraj objavljeno letno poročilo razkriva, da je Skupina Hidria lani kljub številnim na novo pridobljenim poslom ostala brez 25 milijonov evrov prihodkov, iz poslovanja pa je ustvarila celo 3,5 milijona evrov izgube. Zaradi visokih stroškov za plačilo obresti je čista izguba Skupine Hidria znašala visokih 12 milijonov evrov. To je najslabši rezultat doslej, pri čemer so bili prihodki pri 258 milijonih evrov za okoli 14 odstotkov nižji kot leta 2011, v družbi pa so še sredi lanskega leta pričakovali, da bodo ustvarili podobne rezultate kot leta 2013.

Na letno poročilo Hidrie so revizorji družbe PKF Revizija podali mnenje s pridržki, saj se niso strinjali s prikazom strukture financiranja. V Hidrii so namreč v bilancah prikazali, da so imeli ob izteku lanskega leta za 93 milijonov evrov dolgoročnih finančnih obveznosti, medtem ko bi morali po ocenah revizorjev večji del teh obveznosti prikazati med kratkoročnimi. A v tem primeru bi si v Hidrii po vsej verjetnosti prislužili opozorilo revizorjev, da dolgoročni viri financiranja ne pokrivajo dolgoročnih sredstev, kar bi bilo za njih še bistveno slabše.

Čeprav v idrijski skupini poudarjajo, da so se z bankami dogovorili le za odlog plačila glavnice posojil, obresti pa da tekoče poravnavajo, se jim je lani njihov finančni dolg povzpel še za dodatnih šest milijonov evrov. Skupne finančne obveznosti so tako konec lanskega leta znašale še 151 milijonov evrov, kar že za osemkrat presega ustvarjeni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Dodatnih 54 milijonov evrov je Skupina Hidria dolgovala tudi svojim poslovnim partnerjem, vendar je imela na drugi strani tudi sama v zalogah in kratkoročnih poslovnih terjatvah ujetih več kot 80 milijonov evrov.

V Hidrii imajo čas za dogovor z bankami o dolgoročnem reprogramu posojil le še do konca tega meseca. Po sklenitvi dogovora pa se v idrijski skupini obetajo tudi nekatere spremembe. Po novem bo skupina oblikovana le še okoli treh stebrov, to je Rotomatike, Hidrie AET in skupine IMP Klima. Omenjene tri družbe prispevajo tudi dobršen del prihodkov Skupine Hidria. mp