Nekdanjemu lastniku Diners Cluba SLO Tomažu F. Lovšetu je pred zasegom uspelo rešiti vilo na zahodni obali Floride, ki jo je za štirinajst milijonov ameriških dolarjev kupil leta 2009. Precej težje Lovše rešuje svoje težave z upniki v Sloveniji. Na njegovem lastniškem deležu v podjetju T. F. Lovše ima Factor banka zaradi 1,3 milijona evrov vrednega posojila še vedno vpisano plombo. Nejasno je tudi, koliko od šestih milijonov evrov obveznosti do ameriške družbe Discovery Financial Services (DFS), lastnice franšize Diners, je Lovšetu uspelo poplačati v letu dni. Svojih zasebnih poslov namreč ne želi komentirati.

Lovše, nekoč uradno eden najbogatejših Slovencev, že vse od lanskega odhoda iz Diners Cluba SLO, ki je od začetka septembra v likvidaciji, bije trd boj z upniki na obeh straneh luže. V Dnevniku smo že marca razkrili, da je ameriška First National Bank of the Gulf Coast, pri kateri si je Lovšetovo tamkajšnje podjetje DC Invest izposodilo 8,4 milijona ameriških dolarjev, začela sodni postopek zasega vile na Floridi, ki ima tisoč kvadratnih metrov bivalne površine. A ta za zdaj ostaja v Lovšetovi lasti. Po podatkih, ki smo jih pridobili, je namreč banka konec avgusta odstopila od zasega, saj je Lovšetov DC Invest posojilo v celoti poplačal. Pri tem mu je s finančno injekcijo priskočila na pomoč fundacija v lasti ameriškega poslovneža Randala D. Bellestrija. Ta je bil v začetku meseca zaradi davčne utaje na prvi stopnji obsojen na leto dni zapora.

Lovšetu na pomoč sosed s Floride

Dokumenti razkrivajo, da je fundacija Randal D. Bellestri Living Trust Lovšetovemu podjetju konec avgusta posodila devet milijonov ameriških dolarjev in na njegovo vilo namesto banke vpisala hipoteko. Kako je Lovšetu fundacijo uspelo prepričati o odobritvi posojila, ki zapade prihodnje poletje, ni znano. A četudi ga Lovšetu ne bo uspelo poplačati, bo njegov novi upnik relativno poceni dobil v last še eno nepremičnino. »O mojih zasebnih poslih vam nisem dolžan poročati,« nam je dejal Lovše. Zatrdil je, da »gospoda Bellestrija ne pozna in da z njim nima nikakršnih poslov«.

Bellestri, ki je leta 2008 dve svoji podjetji za več kot tristo milijonov evrov prodal britanskemu letalskemu koncernu Hampson Industries, ima na Floridi vilo v istem mestu kot Lovše (Naples), loči pa ju le nekaj ulic. Nepremičnino je kupil leta 2012 in zanjo odštel 47 milijonov dolarjev. Kmalu zatem je zaradi neprijave dela prihodkov in neplačila dobrih 650.000 dolarjev davka v enem od poslov zabredel v težave z ameriškimi oblastmi. Sodišče v Michiganu ga je v začetku septembra obsodilo na leto dni zapora.

Četudi je Lovše včeraj zatrdil, da »fundacija gospoda Bellestrija ni on osebno«, velja opozoriti, da je njen »zaupnik« (v angl. trustee) prav Bellestri, ki se je kot tak podpisal tudi pod nekatere pogodbe, povezane z odobritvijo in zavarovanjem posojila. »Po podatkih mojih odvetnikov je njegova fundacija 'fit and proper',« je poudaril Lovše. Bellestri je krivdo na sodišču priznal junija letos, torej dva meseca prej, preden je Lovšetovo podjetje najelo posojilo pri njegovi fundaciji. Po podatkih registra na Floridi je podjetje DC Invest v postopku izbrisa. Za leto 2014 namreč še ni predložilo podatkov o naslovu in zastopnikih. Lovše, ki od novembra lani ni več v priporu, je pogodbe s fundacijo podpisal kar v Sloveniji, natančneje v prostorih ameriškega veleposlaništva.

Vsi Lovšetovi upniki

Če je Lovše breme odplačila obveznosti v ZDA preložil na prihodnje leto, ostaja neznanka, kako mu bo uspelo poravnati dolgove v Sloveniji. Včeraj je potrdil le, da ima njegovo podjetje z Britanskih Deviških otokov (Findale Enterprise) »civilno-pravne zahtevke in obveznosti do DFS, ki se urejajo skladno s pogodbenimi določbami«. Spomnimo, DFS je lani po dogovoru, ki bo Lovšeta stal šest milijonov evrov, poplačal vse obveznosti Diners Cluba SLO in franšizo za kartične posle v Sloveniji prenesel na hrvaški Erste Card.

Lovšetovo podjetje T. F. Lovše, ki se ukvarja z oddajanjem jaht, je na zadnji dan lanskega leta izkazovalo za slabih osem milijonov evrov premoženja. To je milijon evrov manj kot leto dni pred tem. Še do konca avgusta je imelo blokiran edini transakcijski račun, dvig blokade pa časovno sovpada z najetjem posojila pri Bellestrijevi fundaciji. Podjetje, ki ima 4,5 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti, še 400.000 evrov več pa znaša nepokrita izguba iz minulih let, je lani neznani osebi posodilo skoraj 900.000 evrov.