Gorenjska banka je po skoraj treh letih dobila sodni spor z idrijsko skupino Hidria, od katere je neuspešno terjala 11 milijonov evrov. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč pritrdilo banki in odločilo, da morata Hidria oziroma menedžerska družba H & R, ki jo obvladujejo Edvard Svetlik in člani njegove družine, banki vrniti posojilo skupaj s pripadajočimi obrestmi. Izgubljena tožba utegne še dodatno ogroziti izvedbo finančne sanacije Skupine Hidria, ki že tako stoji na trhlih temeljih.

A kljub izgubljenemu sporu v idrijski skupini, ki jo bremeni za okoli 150 milijonov evrov posojil, obveznosti do Gorenjske banke ne priznavajo in so se že pritožili na višje sodišče. S tem pa so začasno onemogočili izterjavo. Kot smo razkrili, je Gorenjska banka pred leti menedžerski prevzem Merkurja financirala tudi prek družbe H & R. A ko je Merkur končal v prisilni poravnavi, Gorenjska banka pa je zahtevala vračilo posojila, so v H & R posojilo preprosto umaknili zunaj svojih bilanc. V Gorenjski banki so tako unovčili menice Hidrie, ki pa ji je izterjavo prek sodišča uspelo začasno zaustaviti.

V Hidrii še brez končnega dogovora

Prav izgubljen sodni spor z Gorenjsko banko naj bi bil tudi eden od razlogov, zaradi katerega naj bi nekatere manjše bančne upnice sedaj oklevale s podpisom krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju (MRA). Spomnimo, da so se v Hidrii z bankami o pogojih prestrukturiranja dogovorili že v začetku letošnjega leta, a dogovor še vedno ni pravnomočen. »Krovni dogovor bo predvidoma sklenjen prihodnji mesec. Pred tem pa moramo urediti še nekatere pravne zadeve in imenovati nov nadzorni svet (v tem bo tudi en predstavnik bank op. p.),« nam je povedal tiskovni predstavnik Hidrie Erik Blatnik in zatrdil, da podpis MRA nikakor ni povezan s sodnim sporom z Gorenjsko banko.

Hidria in Gorenjska banka sta v treh sodnih sporih, pri čemer je ključen prav postopek na ljubljanskem sodišču. »Spor v Kranju je prekinjen do odločitve na sodišču v Ljubljani. Tam pa je spis na višjem sodišču, ki še ni odločilo o naši pritožbi,« so nam povedali v Hidrii. Podobno spora niso želeli komentirati niti v Gorenjski banki, kjer so poudarili, da bodo »tudi v prihodnje nadaljevali izvajanje vseh aktivnosti, usmerjenih v poplačilo terjatev do dolžnikov«. Tretji spor je bil na sodišču v Novi Gorici, ki je že pred tremi leti vpisalo zaznambo predhodne odredbe na nekaterih Hidriinih nepremičninah in hčerinskih družbah. Tega je Hidria dobila, vendar se je Gorenjska banka na odločitev prvostopenjskega sodišča pritožila.

Kako je NLB obranila Svetlikove

Gorenjska banka se je že lani želela vključiti v bančni konzorcij, vendar v Hidrii v to niso želeli privoliti. Vodstvo idrijske družbe naj bi pri tem vseskozi podpirala tudi NLB, ki vodi konzorcij bank upnic in kjer se niso ozirali na opozorila nekaterih preostalih bank. Te naj bi namreč NLB opozarjale, da bi morala k dogovoru pristopiti tudi Gorenjska banka, s čimer bi se izognili nekaterim možnim tveganjem.

Če bi namreč tudi višje sodišče pritrdilo Gorenjski banki, bi to lahko porušilo celoten dogovor o finančnem prestrukturiranju Hidrie. Ker Gorenjske banke ne bi zavezoval medbančni dogovor, bi lahko namreč družbi H & R zarubila njen delež v Hidrii oziroma bi postala lastnica katere od hčerinskih družb iz idrijske skupine. A na ta opozorila se v NLB niso ozirali. To sicer ni edini primer, ko je šla NLB na roke Hidrii. Spomnimo, da je Kolektor Group lani bankam poslal ponudbo za nakup njihovih terjatev do Hidrie, vendar v NLB pod vodstvom Janka Medje ponudbe po neuradnih informacijah niso želeli niti obravnavati.