Še nobeno srečanje v slovenskem prvenstvu še ni bilo tako težko pričakovano kot tokratni derbi. Stadion v Stožicah je bil prvič na tekmah slovenske lige razprodan, zaradi varnostnih razlogov pa ne tudi povsem poln - na tekmi je bilo okoli 13.500 gledalcev.

Jurčić začel s Tavaresom na klopi

Pred tekmo je bilo veliko govora o strelskem dvoboju obeh kapetanov, saj sta Andraž Šporar (15 golov) in Marcos Tavares (10 golov) na vrhu lestvice strelcev, a je nato z izbiro igralcev presenetil mariborski strateg Krunoslav Jurčić, ki je Tavaresa pustil na klopi, v napad pa postavil Jean-Philippa Mendyja in Gregorja Bajdeta, nič manj presenetljiva pa ni bila niti izbira Abela Giglija v osrčju obrambe.

Maribor po 21 minutah vodil že z 2:0

Vsaj na začetku tekme je bil hrvaški trener vijoličastih s svojim taktičnim načrtom gotovo zadovoljen, saj so njegovi varovanci po uvodnem privajanju na stožensko razmočeno zelenico hitro prišli do vodstva. V 7. minuti je z desnega krila podal nekdanji zmaj Dare Vršič, v sredini kazenskega prostora pa je obramba Olimpije pozabila na Bajdeta, ki je žogo poslal za hrbet Šelige in poskrbel za hladen tuš za domače navijače.

Olimpija je nato prevzela rahlo pobudo in prek Hentyja tudi nevarno zapretila v 12. minuti, a je ustrelil mimo leve vratnice. Medtem ko so zeleno-beli iskali način, kako priti do izenačenja, pa se jim je zgodil najhujši scenarij. Obetavni bočni igralec Maribora Petar Stojanović je najprej prekinil nevaren napad Olimpije, nato pa preigral nekaj igralcev ter se odločil za močan strel z 20 metrov in žogo ob vratnici zabil v mrežo, Šeliga pa je bil povsem nemočem.

Šporar vrnil Olimpijo v igro

Medtem ko je približno 1500 gostujočih navijačev na stoženskem stadionu rajalo in slavilo lepo prednost dveh golov, pa so domači prišli do znižanja izida. Po podaji iz kota je Nemanja Mitrović s peto žogo podaljšal do dotlej nevidnega Šporarja, ta pa jo je z lepim volejem poslal v mrežo in v 26. minuti znižal na 1:2 ter napovedal razburljivo nadaljevanje derbija.

In res ritem igre ni padel, moštvi pa sta nadaljevali z atraktivno igro, ki je prinesla tudi kar nekaj priložnosti na obeh straneh, a so bili strelci nenatančni. Še najbolj vroče je bilo pred vrati Olimpije v 35. minuti, ko je Vršič sam pritekel pred Šeligo, a žogo poslal mimo vrat, ob tem pa ga je tik pred strelom oviral Mitrović, toda glavni sodnik tekme Davor Drečnik ni uslišal želje Maribora po najstrožji kazni. Zaključne minute prvega polčasa so minile bolj umirjeno in izid se ni več spremenil, Mariborčani pa so zaradi gola prednosti na odmor lahko odšli bolj zadovoljni.

Olimpija odločno začela drugi polčas, vratnica rešila Maribor

Olimpija je odločno krenila v drugi polčas in že po 45 sekundah nadaljevanja je Miha Zajc nevarno ustrelil z roba kazenskega prostora, Jasmin Handanović pa se je izkazal z obrambo z eno roko. Na mariborski odgovor je bilo treba počakati le dve minuti, ko je Mendy z vtekanjem vnesel nemir v kazenski prostor Olimpije, a je nato predolgo čakal s strelom in na koncu žogo iz skoraj mrtvega kota poslal v stransko mrežo vrat Ljubljančanov.

Znova je bilo vroče v 50. minuti, ko je Olimpija po prekršku Giglija nad Hentyjem dobila prosti strel na obetavnem položaju, 20 metrov do vrat. Odličen strel je sprožil Portugalec Ricardo Alves Coelho da Silva, žoga pa se je od vratnice odbila nazaj v igralno polje, medtem ko jo je Handanović lahko pospremil le s pogledom.

Viole z baklami skrbele za prekinitve, s transparenti pa za nestrpnost

Vzdušje v Stožicah je bilo odlično, a so žal s predstavitvijo negativne plati navijaštva večkrat vtis poslabšali gostujoči navijači, ki so kar nekajkrat prižgali bakle in jih metali na igrišče, zaradi česar je bilo srečanje večkrat za krajši čas prekinjeno, na začetku drugega polčasa pa ni dosti manjkalo, da bi ena od bakel tudi zadela Olimpijinega vratarja Šeligo.

Nič bolje pa se niso gostujoči navijači izkazali s sovražnim govorom na transparentu, uperjenemu proti beguncem.

Maribor ostal brez Stojanovića, a kmalu zadel prečko

V 65. minuti je Maribor ostal z igralcem manj. Stojanović, ki je že imel rumeni karton, je z drsečim startom ob avt črti podrl Hentyja, pri tem sicer zadel tudi žogo, kar pa je glavni sodnik Drečnik ocenil za prekršek za rumeni karton, kar je pomenilo, da je mladi slovenski reprezentant izključen. To je povzročilo precej vroče krvi na in ob igrišču, saj se Mariborčani nikakor niso želeli sprijazniti s takšno odločitvijo sodnika, a jim ni preostalo drugega, kot da se z njo sprijaznijo.

Jurčić je kmalu zatem iz igre potegnil ofenzivnega vezista Vršiča in v igro poslal branilca Aleša Mejača, kar je napovedalo bolj zaprto igro oslabljenih gostov. A vendarle so imeli v 74. minuti Mariborčani priložnost, da se močno približajo zmagi. Iz prostega strela je predložek poslal Ibraimi, Mendy pa je bil najvišji v skoku in z glavo nevarno zapretil, toda na smolo Štajercev je žoga zadela prečko in se odbila izven igrišča.

Olimpija na vse ali nič

Olimpiji v zaključku tekme ni preostalo drugega kot napad na vse ali nič in nogometaši v zelenih dresih so vsako najmanjšo priložnost izkoriščali za strel proti vratom gostov, a Handanović ponavadi ni bil resneje ogrožen. Strel Kronavetra je šel mimo vrat, poskus Zajca je Handanović zlahka obranil, Mimoun pa je bil še najbližje uspehu v 85. minuti, a je za nekaj centimetrov zgrešil vrata.

Mariborčanom so pošle moči in so stežka odbijali hud nalet Olimpije. Še enkrat je s strelom z roba kazenskega prostora poskusil Kronaveter in bil ponovno nenatančen, v 90. minuti pa bi tudi Zajc lahko bolje zaključil akcijo, ki je precej obetala, končal pa jo je s strelom prek vrat.

Šporar, Andraž Šporar

Ko je začelo domačim že zmanjkovati časa, priložnosti pa so zapravljali eno za drugo, je na sceno stopil kdo drug kot Olimpijin kapetan Andraž Šporar. V 92. minuti je na robu kazenskega prostora pričakal odbito žogo in jo z volejem zabil v mariborski gol ter poskrbel za izbruh navdušenja na tribunah in na koncu tudi pravično delitev točk.