Rijeka je na včerajšnji derbi v Zagrebu prišla z dobro popotnico, saj je bila v prvenstvu še neporažena, okoli tisoč navijačev kvarnerskega kluba na Maksimirju pa je upalo, da bo tako tudi ostalo. A Dinamo je Rijeki dal novo nogometno lekcijo in po visokem porazu z 0:3 moštvo Matjaža Keka sedaj za zagrebškimi serijskimi prvaki zaostaja pet točk.

Rijeka je v prestolnico pripotovala v okrnjeni zasedbi, Keku pa so preglavice povzročale predvsem poškodbe obrambnih igralcev (manjkal je tudi kaznovani Miral Samardžić), tako da se je moral Dinamu zoperstaviti z neuigrano branilsko linijo. A dobro uro je bila obramba Rijeke na visoki ravni, saj si je Dinamo kljub pobudi priigral le eno večjo priložnost, ko je goste po strelu Leonarda Sigalija rešila vratnica. Trener domačih Zoran Mamić je že do 60. minute opravil vse tri menjave, kar se mu je obrestovalo, saj je Dinamo stopnjeval pritisk in v 64. minuti zlomil odpor gostov. Zadel je El Arbi Soudani. V nadaljevanju so Rečani poskušali zaigrati bolj napadalno, a so bili s slovenskim reprezentantom Romanom Bezjakom na čelu povsem nenevarni. Dinamo je izkoristil bolj odprto postavitev gostov in jim v zaključku tekme zabil še dva gola. K zmagi modrih je z dobro predstavo svoj delež prispeval tudi Petar Stojanović, ki je bil na desni strani večkrat udeležen v napadalne akcije Zagrebčanov.

S porazom 0:3 se nadaljuje črna serija Rijeke na gostovanjih pri Dinamu, saj je v dobi Keka tudi na šestem prvenstvenem obračunu na Maksimirju ostala brez doseženega gola. Kek se je zavedal uroka zagrebškega stadiona že pred tekmo, ko je dejal, da ne pozna razloga, zakaj so njegovi varovanci tam neučinkoviti, rešitve za strelski mrk pa bo moral iskati tudi v prihodnje.

Včeraj ga je bolj kot pomanjkanje golov zmotil pristop nekaterih igralcev. »Dinamu lahko le čestitam. Tokrat predvsem v drugem polčasu nismo bili v stanju, da bi se lahko z njim kosali. Dopustili smo si tudi nonšalantnost, ki si je na taki ravni ne smeš privoščiti. S takšno brezbrižnostjo, kot smo jo pokazali pri prvem in tretjem golu, proti Dinamu ne moreš uspeti,« je po tekmi povedal Matjaž Kek, ki je dodal, da se še ne namerava predati v boju za naslov prvaka, z mislimi pa je že pri naslednji tekmi, ko na Rujevico prihaja Hajduk. Zmaga proti Dalmatincem bi bila gotovo pravšnji obliž na globoko zagrebško rano.

Belec igralec tekme v Torinu

Od številnih Slovencev, ki si kruh služijo z igranjem v Italiji, se je tokrat najbolj izkazal vratar Carpija Vid Belec, ki je na gostovanju pri Torinu ostal nepremagan (0:0). Petindvajsetletni Štajerec je spravljal v obup domače napadalce, Carpi pa je tudi po njegovi zaslugi prišel do dvajsete točke v sezoni. Med drugim je v 78. minuti obranil enajstmetrovko Maxiju Lopezu, po tekmi pa bil zasluženo najbolje ocenjeni posameznik tekme.

Tudi Samir Handanović je bil blizu temu, da bi še petnajstič v sezoni mrežo ohranil nedotaknjeno, a ga je v sodnikovem dodatku tekme ugnal Fabio Quagliarella, kar pa ni ogrozilo zmage Interja s 3:1. Milančani kljub temu niso znižali zaostanka za želenim tretjim mestom, kajti tri točke je vknjižila tudi Fiorentina, ki je s 3:2 premagala Atalanto. Josip Iličić je uspeh vijoličastih spremljal le s klopi, saj ni dočakal priložnosti za igro. Tim Matavž je drugič zapored odigral vseh 90 minut za Genoo in prisostvoval zmagi z 2:1 proti Udineseju, pri zadetkih pa ni sodeloval. Slabše se je odrezal Chievo Valterja Birse in Boštjana Cesarja, ki se je opekel na mestnem derbiju z zadnjeuvrščeno Verono (1:3). Birsa je odigral le prvi polčas, Cesar pa vso tekmo, a s svojo predstavo in tremi goli v mreži svoje ekipe ne more biti zadovoljen. Še precej slabše sta jo v nedeljo zvečer odnesla Siniša Anđelković in Aljaž Struna, ki sta na zelenici rimskega Olimpica preživela težkih 90 minut, saj je Roma njun Palermo premagal s kar 5:0.

Kamplu le polčas proti nekdanjemu klubu

Podobno usodo kot Birsa je na derbiju kroga v Nemčiji doživel Kevin Kampl. Za Bayer Leverkusen je proti svojemu nekdanjemu klubu Borussii Dortmund odigral le prvih 45 minut, nato pa bil zaradi poškodbe zamenjan in v nadaljevanju je s klopi videl edini gol na tekmi, ki ga je za zmago gostov zabil Pierre-Emerick Aubameyang. Gol Afričana pa je povzročil daljšo prekinitev, saj so pri Bayerju močno protestirali pri sodnikih, kajti Borussia je zadela po hitro izvedenem prostem strelu na sredini igrišča, medtem ko so domači menili, da bi moral biti prekršek dosojen v njihovo korist. Zaradi protestov je bil izključen trener Bayerja Roger Schmidt, ki pa ni želel oditi na tribuno, zato je sodnik prekinil tekmo in pozval igralce z zelenice, srečanje pa se je nadaljevalo šele čez deset minut.

Velikonja pridno zbira gole

Morda že kar nekoliko pozabljeni slovenski napadalec Etien Velikonja pa v letošnji sezoni v Belgiji doživlja drugo pomlad. Za drugoligaša Lierse je včeraj odigral vso tekmo na gostovanju pri RFC Seraingu, kjer je zabil oba gola za zmago z 2:0. Nekdanji član Gorice in Maribora je s 17 goli trenutno celo prvi strelec druge belgijske lige.