Skupina NLB je lani drugo leto zapored poslovala pozitivno in ustvarila za skoraj 92 milijonov evrov dobička po davkih, kar je več od načrtovanega, so včeraj sporočili iz banke. O delu nominacijske komisije, ki je pretresala primernost novih članov nadzornega sveta za to funkcijo (Janka Gedriha, Antona Ribnikarja, Antona Macuha, Primoža Karpeta in Lazsla Urbana), pa vpleteni molčijo.

Po naših informacijah komisija ni dokončno potrdila nobenega od novih nadzornikov; kdaj bo svoje delo končala, ni jasno. Pred dokončno potrditvijo oziroma podelitvijo notranje licence je namreč zahtevala dodatne informacije. Kot smo izvedeli, sta tako včerajšnjo sejo kot tudi delo nominacijske komisije dan prej spremljala predstavnika Banke Slovenije.

Prvi nadzornik Janko Gedrih je po seji lastnika banke Slovenskega državnega holdinga zaprosil za zaščito; to je na seji nadzornega sveta tudi javno napovedal. Če še uživa lastnikovo podporo, bo nadaljeval opravljanje funkcije prvega nadzornika banke, v nasprotnem primeru pa se bo poslovil. Njegova odločitev je posledica burnega odziva (tudi vrha slovenske politike) na imenovanje Mateja Narata v upravo koprskega holdinga Istrabenz pred dnevi. Gedrih je namreč tudi nadzornik omenjene koprske družbe in je podprl imenovanje Narata za člana uprave Istrabenza.

»Stojim za svojim glasovanjem za imenovanje Narata v upravo holdinške družbe Istrabenz,« je Gerdih sporočil svojim kolegom v NLB, ki jih je med drugim zanimalo, ali je seznanjen z odškodninskima tožbama, ki ju je NLB vložila proti Mateju Naratu, sicer nekdanjemu članu uprave banke.