Eden takih je époisses de bourgogne, ki ga izdelujejo v francoski vasi Époisses med mestoma Dijon in Auxerre. Kravji sir slovi po močnem vonju in teksturi, saj je pogosto tako mehak, da ga postrežejo kar z žlico. Sir je rdečeoranžne barve, ki jo ima zato, ker je namočen v marc de bourgogne, starani tropinovec. Zaradi specifičnega okusa je to sir, ki ga raje postrežejo s pivom kot z rdečim vinom. Époisses je oboževal Napoleon, slavni gastronom iz 19. stoletja Jean Brillat - Savarin pa ga je poimenoval kralj sirov. Izdelovati so ga začeli v 16. stoletju v vaškem cistercijanskem samostanu Abbaye de Citeaux. Menihi recepta niso hoteli izdati vaščanom, tako da so ga ti dobili šele, ko so v 18. stoletju cistercijanci zapustili samostan. V začetku 20. stoletja je sir dosegel največjo slavo, med drugo svetovno vojno je proizvodnja zamrla, dokler jo niso obudili v petdesetih letih.

Ker sir naredijo iz surovega mleka, je v nekaterih državah, tudi v ZDA, prepovedan, ker bi bile v njem lahko bakterije listerije. Proti omejevanju proizvodnje sirov iz surovega mleka je lani agitiral princ Charles, ki tudi obožuje époisses de bourgogne.