Francija je izpolnila pričakovanja. V osmino finala se podaja kot zmagovalka predtekmovalne skupine A, a z igro ni navdušila. V izdihljajih je komajda ugnala Romunijo in Albanijo, s Švico pa se je razšla z remijem brez golov. Gostitelji turnirja v uvodu prvenstva niso dali vtisa, da se resno potegujejo za evropski naslov.

Francoski selektor Didier Deschamps je poudaril, da bodo morali njegovi varovanci v tekmah na izpadanje zaigrati v višji prestavi. »Nisem slep, da tega ne bi videl. Zdaj se začenja povsem novo tekmovanje. Čeprav sem si na uvodnih treh tekmah želel več, smo vendarle izpolnili osnovni cilj in zmagali v skupini,« je rekel Deschamps, ki je od igralcev izpostavil Paula Pogbaja. »Potrebujemo ga v najboljši izvedbi. On je srce in duša našega moštva.« Švicarji so z osvojenim drugim mestom v skupini A prav tako potniki v osmino finala, na tekmi proti Franciji pa so reklamirali enajstmetrovko, a je slovenski sodnik Damir Skomina le zamahnil z roko. Možni tekmeci švicarske vrste v prvem krogu končnice so Nemčija, Poljska in Severna Irska. »Morda nam še kaj manjka, a imamo dovolj časa, da postanemo boljši,« je dejal švicarski selektor Vladimir Petković.

Z zgodovinsko premierno zmago na velikih tekmovanjih se bo od Francije najverjetneje poslovila Albanija, ki je z 1:0 ugnala razglašeno Romunijo. Albanci sicer še vedno upajo, da bi se kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc uvrstili v nadaljnje tekmovanje, a imajo le tri točke in negativno razliko v zadetkih (1:3). »Resnično upam, da bomo ostali na turnirju. Prepričan sem, da si to zaslužimo, saj smo dokazali, da lahko igramo proti najboljšim moštvom,« je bil ponosen albanski selektor Gianni de Biasi in dejal, da je novinka na tekmovanju razveselila albanski narod po vsem svetu. Ko je bilo tekme z Romunijo konec, so albanski igralci plesali po zelenici stadiona v Lyonu in prepevali pesem »Ti, Albanija, daješ mi ponos«. Veselo je bilo tudi na ulicah, kjer je množica albanskih navijačev navdušeno proslavljala uspešne nastope svoje reprezentance. »Ne morem opisati, kako veseli smo. Zahvalil bi se vsem bratom in sestram, da so verjeli v nas,« je rekel branilec Mergim Mavraj.