Glede na dosedanje bitke med dolenjskim taborom, zbranim okrog dolgoletne generalne direktorice Adrie Mobil Sonje Gole, in ljubljanskim krogom ljudi okrog ACH oziroma Hermana Rigelnika ter po ponedeljkovem imenovanju Marka Kryžanowskega v tričlanski nadzorni svet so delavci v novomeški družbi zaskrbljeni. Nestrpno čakajo, kaj bo prinesla prva seja nadzornega sveta v novi sestavi. V njem zdaj poleg predstavnika zaposlenih Janeza Kastelca sedita dva Rigelnikova človeka. Kot smo poročali, je Kryžanowski zamenjal Branka Kalpiča, tretji član pa je direktor finančnega holdinga ACH Rasto Oderlap.

Ali Goletova ali stavka

Zaposleni se bojijo, da bi utegnil boj med Goletovo in Rigelnikom za prevlado nad Protejem in po njem nad Adrio Mobil ter morebitna prodaja novomeške družbe, ki jo želi izpeljati Rigelnik, pripeljati do zamenjave vodstva. »Zaposleni si želimo, da podjetje, ki je v tem trenutku močno in trdno, ostane v dolenjskih rokah, kajti vsak drug kupec, pa naj bo to francoski Trigano (eden največjih Adriinih konkurentov, op. a.) ali kdorkoli drug, lahko Adrio Mobil že jutri ugasne. Leta in leta smo garali, da smo podjetje pripeljali do točke, kjer je zdaj. Veliko zaslug ima seveda Sonja Gole, ki je družbo potegnila na zeleno vejo, jo naredila za eno največjih izvoznikov in pripeljala med vodilne proizvajalce avtodomov in prikolic v Evropi. Zato menimo, da je edina alternativa za Adrio Mobil prav Sonja Gole,« je dejal predsednik sindikata Skei v Adrii Mobil Ramo Čivović.

Zaposleni situacijo seveda skrbno spremljajo, pravi Čivović in dodaja, da mešetarjenja ne bodo dovolili. »Skušali bomo narediti vse, kar je v naši moči, da sedanje vodstvo ohranimo. V končni fazi tudi stavka ni izključena.« V novomeški družbi je trenutno zaposlenih nekaj čez 800 ljudi, od tega jih je v sindikat Skei vključenih okrog 230. Skupina Adria Mobil, ki jo poleg matične novomeške družbe sestavlja še enajst odvisnih družb, od tega osem v tujini, zaposluje okrog 1500 ljudi.