Infrastrukturno ministrstvo pod vodstvom Petra Gašperšiča se je dokončno odločilo, da bo uvedbo prispevka za prednostno dispečiranje elektrike iz TEŠ 6 umaknilo iz predloga novele energetskega zakona. Po včerajšnjem sestanku s predstavniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), Elesa, Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) in finančnega ministrstva so javnosti sporočili, da bo SDH v enem oziroma dveh mesecih poiskal alternativne rešitve. Da je te rešitve treba čim prej poiskati, je na februarski seji državnega zbora jasno dejal že premier Miro Cerar.

Po naših informacijah je ena od alternativnih rešitev naslednja: skupina Gen energija, ki poleg matične družbe združuje Jedrsko elektrarno Krško (JEK), Savske elektrarne, Termoelektrarno Brestanica in GEN-I, naj bi imela dovolj sredstev za pokrivanje investicije v TEŠ 6. Možnosti, kako bi denarni tok iz Gen energije preusmerili v HSE, pa je več. Prva je, da bi skupina HSE prodala svoj 49-odstotni delež v Hidroelektrarnah na spodnji Savi (HESS), in sicer po knjigovodski vrednosti.

Na tak način bi skupina HSE dobila 130 milijonov evrov, ki bi jih namenila za dokapitalizacijo Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Druga možnost pa je, da bi Gen energija neposredno dokapitalizirala TEŠ. Država je v obeh proizvodnih stebrih stoodstotna lastnica. Zanimalo nas je, ali te alternativne rešitve že poznajo v Gen energiji. »Tega ne morem komentirati, saj teh rešitev ne poznam,« je na kratko odgovoril Martin Novšak, predsednik uprave Gen energije.

Lanski dobiček pobrala država, denarja ni

Po nekaterih informacijah Gen energija denarja sploh nima. Čeprav je lani matična družba ustvarila 17 milijonov evrov dobička, skupina Gen energija pa 30 milijonov evrov, so kar 20 milijonov v obliki dividend že izplačali državi. Dobiček torej imajo, denarja pa, razen štirih milijonov evrov na bančnih depozitih, ne. V Gen energiji imajo hkrati velike finančne obveznosti, ki jih namenjajo za varnostno nadgradnjo v krški nuklearki in za zgraditev Hidroelektrarne Brežice. Naši sogovorniki, ki ne želijo biti imenovani, pravijo, da bodo ustavili Jedrsko elektrarno Krško (JEK), če bo država denarni tok iz Gen energije preusmerila v HSE. Taka razmišljanja lahko po njihovem ogrozijo normalno delovanje JEK. Sprašujejo se, ali nekateri pričakujejo, da se bo Gen energija zadolžila tako, kot se je HSE, in ne bo mogla plačati niti obresti niti glavnice ali pa ne bo mogla več plačevati elektrike krški nuklearki. Če države ne bodo mogli prepričati o nesmiselnosti teh rešitev, potem bodo to storili z mednarodnimi misijami.

Lani odpuščanja v TEŠ, letos zaposlovanja v HSE

Izvedeli smo tudi, da so takšne ideje nastale že leta 2009, ko je bil na čelu HSE Borut Meh. Nadzorni svet HSE je takrat sklenil, da če HSE ne bi uspelo dobiti posojila Evropske investicijske banke (EIB) v višini 440 milijonov evrov oziroma če jim ne bi uspelo zapreti finančne konstrukcije v TEŠ 6, bi morali finančna sredstva zagotoviti iz tako imenovanega drugega stebra, torej iz Gen energije. Energetski strokovnjaki menijo, da preusmeritev denarnega toka iz Gen energije v HSE ni dobra rešitev, saj bi na tak način izčrpali vse vire za investicije na spodnji in srednji Savi. Tako je edina rešitev le racionalizacija poslovanja TEŠ in Premogovnika Velenje ter usmeritev v njihovo poglavitno dejavnost, torej v proizvodnjo električne energije in kopanje premoga.

Spomnimo, da se je pred dobrim letom takratna uprava HSE pod vodstvom Blaža Košoroka odločila, da je treba racionalizirati poslovanje obeh družb, kar je pomenilo odpuščanja v TEŠ in velenjskem premogovniku. V začetku marca lani so sindikalisti, pod pretvezo zaskrbljenosti zaradi razmer v elektrogospodarstvu, žugali z večtedensko stavko in zatemnitvijo države. Zdaj, skoraj leto dni kasneje, pa nova uprava HSE pod vodstvom Gorazda Skubina namesto odpuščanj množično zaposluje. Kot je nedavno poročala nacionalna televizija, so v HSE v času mandata Gorazda Skubina, torej od novembra do zdaj, na novo zaposlili 18 ljudi. Po naših informacijah je večina na novo zaposlenih iz vrst stranke SMC. In prav zaradi novih zaposlitev se bo prihodnji teden pred nadzorniki HSE moral zagovarjati Gorazd Skubin. Ta se včeraj na naše klice ni odzval.