»Če se bo kdo prijavil, bo trgovski del Stožic pač kupil. Če ne bo drugih ponudnikov, se bomo skušali s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo. Ponedeljkova dražba namreč še ne bo dala odgovora o lastništvu, ker mora stečajna upraviteljica dobiti soglasje sodišča,« je danes povedal lastnik in prvi mož družbe Rastoder Izet Rastoder.

»Menim, da bi bilo popolnoma nesmiselno, da bi dvakrat plačali za lastništvo Stožic, glede na to, da smo plačali za terjatve bank. Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ,« je dodal.

Pojasnil je, da pred končnim razpletom ne bo dajal izjav o načrtih. »Trenutno smo le lastniki terjatev, pot do lastništva pa bo po pričakovanjih še nekaj časa trajala,« je dodal Rastoder, ki ga bo na dražbi zastopala odvetnica Katarina Benedik.

V pisarni stečajne upraviteljice Gradis-Energoplana (Grep) Lucije Klampfer so povedali, da doslej drugih interesentov za ogled nepremičnine in za sodelovanje na dražbi ni bilo. Varščino v višini 1,045 milijona evrov je sicer mogoče vplačati še v petek.

Izklicna cena 20,9 milijona evrov

Izklicna cena za nepremičnine, ki predstavljajo nedokončani trgovski del parka Stožice, je postavljena pri 20,9 milijona evrov. Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi, prodajajo pa se kot celota.

Nepremičnine so edino vredno premoženje v stečaju Grepa, v katerem je bilo sicer priznanih za skupno 445 milijonov evrov terjatev, od tega jih ima največ, 114,6 milijona evrov, DUTB. Postavljena izklicna cena je enaka likvidacijski vrednosti premoženja, kot je bila ocenjena v primeru odstopa od pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu, ki sta jo sklenila Grep in Mestna občina Ljubljana (MOL).