Vlada je včeraj potrdila dolgo pričakovan predlog zakona o dajatvah na motorna vozila, s katerim med drugim uvaja novo dajatev za lastnike odjavljenih avtomobilov. Če bo predlog potrdil državni zbor, bo vsak lastnik mopeda, trikolesnika ali avtomobila z največ devetimi sedeži in maso do treh ton in pol leto dni po odjavi vozila prejel nalog za plačilo nove dajatve.

Ta bo po zadnjem javno predstavljenem predlogu znašala 25 odstotkov letne dajatve za uporabo cest, vendar ne manj kot 25 evrov. Izjema bodo trikolesniki z izključno električnim pogonskim motorjem, za katere bo obdavčitev znašala 20 evrov. Davek bo direkcija za infrastrukturo odmerjala enkrat na leto, vse dokler odjavljenega vozila lastnik ne bo oddal v razgradnjo, znova registriral oziroma dokazal, da je registrirano v drugi državi, izvoženo, da so mu ga ukradli, ali pa bo minilo deset let plačevanja dajatve. Z menjavo lastnika odjavljenega vozila bo na novega lastnika prešla tudi obveznost plačevanja davka, s katerim želi sicer država ljudi spodbuditi k ustrezni razgradnji izrabljenih vozil, ki zdaj končajo na zasebnih zemljiščih, v gozdovih ali na črno delujočih avtoodpadih. Starodobniki bodo iz obdavčitve izvzeti.

Novosti za invalide in velike družine

S predlogom istega zakona vlada uvaja tudi nekaj novosti za invalidske organizacije ter invalide in popravlja nejasne določbe o velikih družinah s štirimi ali več otroki, ki lahko na ta račun uveljavljajo zmanjšanje plačila letne dajatve za ceste. Po novem bodo med otroke šteli zgolj člane družine do 18. leta starosti. Zmanjšanja plačila letne dajatve bodo deležne tudi rejniške družine. mk