Martina Breznik - Hiša Raduha, Luče: S postrvjo lovi ribiče
Pravijo ji pionirka slovenskega slow fooda, sama pa pravi, da je kuhinja v Hiši Raduha le nadaljevanje in spoštovanje odličnih kuharic, »moje mame, babice in prababice«. Martina Breznik je že četrta generacija kuharic gostilne iz Luč v Savinjski dolini, ki deluje od leta 1875. V kuhinji je živela vse od otroštva, ko je pri kuhi pomagala mami, zato je bilo skoraj nemogoče, da bi se izognila svoji usodi – da nadaljuje tradicijo Raduhe in ji sčasoma ter ob pomoči svoje družine, vključno z možem Matjažem, vtisne svoj pečat. In ko je ta pečat prišel, je bil tak, da ga ni spregledal noben pravi gurman. »Trudim se, da krožniki govorijo zase in zame. Skozi kakovost jedi ljudem posredujem naravo in vse njene odtenke na svoj način, začinjeno,« svojo kuhinjo opiše Martina Breznik, ki ob inovativnosti, ki jo vnaša v svoje jedi, vedno upošteva tudi tradicijo. »Tradicija je lahko velika prednost, vendar ima svoje pomanjkljivosti – sama je dolgočasna, zato potrebuje inovativnost.« Ta kombinacija v Hišo Raduha, kjer se lokalne jedi srečujejo s kreativnostjo francoske kuhinje, privablja tako domače jedce kot – in predvsem – tuje turiste, med katerimi so zlasti ribiči in pohodniki iz Francije, Švice, Nemčije in Avstrije. Prav vsi uživajo v njenih unikatnih juhah in sladicah, še posebno pa postrveh, pripravljenih na različne načine, od karpača in dimljene ter poširane postrvi do terine, s katero je Martina Breznik pred leti osvojila tudi naslov za najboljšo jed v Sloveniji. tb