Razvpiti nogometni šerif Zdravko Mamić je za hrvaške medije večkrat izjavil, da potekajo priprave na njegovo likvidacijo: »Grozijo mi navijači, srbsko in bosansko podzemlje…« Ko je v torek počilo v hercegovskem naselju Vidovići blizu Tomislavgrada, se je novica o atentatu na najkontroverznejšega hrvaškega nogometnega funkcionarja nemudoma razširila po regiji.

Žena slekla in raztrgala majico

»Poskušali so me ubiti!« je iz bolnišnice sporočil Mamić, ki je pred tem z družino obiskal grob svojega očeta, saj ravno te dni mineva štirinajst let od usodnega infarkta. Po končani cerkveni maši se je Mamić postavil na čelo kolone in po pričevanju očividcev padel kot pokošen. Priče so slišale več strelov, Mamića pa je naboj zadel v nogo nad kolenom, vendar mu ni poškodoval kosti. Ranjenega Mamića je sprva oskrbela žena Marina, ki je slekla majico, jo raztrgala in poskušala ustaviti krvavitev. Kasneje so ga pripeljali v lokalno bolnišnico.

Domači mediji so sprva ugibali o motivih za napad na razvpitega Mamića, ki je uradno svetovalec uprave zagrebškega Dinama, v resnici pa še vedno vleče vse niti pri večkratnih hrvaških prvakih. Najzanesljivejše informacije pravijo, da sta na Mamića streljala dva napadalca, ki sta kmalu po strelskem obračunu zbežala s prizorišča v Vidovićih blizu hrvaške meje. Specialna enota policije skupaj s forenziki še vedno preučuje kraj dogodka, prve ugotovitve pa so pokazale, da so Mamića napadli s strelnim orožjem kalibra 7,65 milimetra, kar po mnenju strokovnjakov nima povezav z atentatom.

Strelno orožje za 40 evrov

Kriminalisti trdijo, da napadalec Mamića ni skušal ubiti: »Šlo je za napad amaterja, ki se je skrival v gozdu.« Hrvaški tisk poroča, da uporabljena vrsta strelnega orožja z oddaljenosti več kot deset metrov nima večjega učinka, zato se Mamić ni znašel v smrtni nevarnosti. Vse kaže, da ni šlo niti za mafijski obračun, saj je bil Mamić v času napada v krogu svoje družine. Portal Index je medtem ugotovil, da je tovrstno orožje mogoče kupiti že za okoli 40 evrov.

Hrvaška javnost ugiba o motivih za napad na najvplivnejšega nogometnega delavca pri južnih sosedih. Pojavljajo se teorije zarote, da je Mamić kar sam naročil napad, da bi izpadel žrtev, potem ko so se nanj vsule obtožnice, ki ga bremenijo velikih finančnih malverzacij. Bolj verjetno se zdi, da je bil napadalec eden od njegovih nasprotnikov, ki jih ima Mamić na pretek. V začetku junija ga je neznanec na Bolu na Braču s pestjo lopnil po glavi, da je s pomola spektakularno tresknil v morje.

Spektakel pa je Zdravko Mamić pripravil tudi po strelskem obračunu. V bolnišnici se je z nasmeškom do ušes fotografiral z medicinskim osebjem, družinskimi člani in drugimi obiskovalci ustanove. Medtem se je že preselil v zagrebško bolnišnico Sveti duh, kjer ostaja na opazovanju, zato z Dinamom ni odpotoval na tekmo v Albanijo, kjer bodo Zagrebčani lovili uvrstitev v evropsko ligo. Njegov brat Zoran Mamić je novinarjem pojasnil, da se Zdravko počuti dobro, in pristavil, da napadalci verjetno prihajajo iz huliganskih vrst.