Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes z ankaranskim županom Gregorjem Strmčnikom vendarle podpisal pogodbo o odkupu zemljišč, ki jih država in njena Luka Koper potrebujeta za zgraditev srminskega vhoda v pristanišče. Država bo odkupila tri zemljišča na območju Sv. Katarine, velika 7708 kvadratnih metrov, občini Ankaran pa je zanje plačala 598.067 evrov. »Ministrstvo se ves čas intenzivno trudi za ureditev zemljiške problematike v povezavi z državnim prostorskim načrtom za razvoj pristanišča Koper. Osredotočili smo se na gradnjo vhodov,« je ob tem dejal minister Gašperšič. »Prepričan sem, da bomo tudi zemljišča, potrebna za bertoški vhod, v dogovoru z Luko Koper v čim krajšem čas uredili.«

Luka potrebuje vsaj tri vhode

Srminski vhod bo razbremenil edini obstoječi vhod v pristanišče, kamor tovornjaki vozijo tudi skozi središče Kopra in še zlasti ob konicah predstavlja tako imenovano ozko grlo za pretočnost prometa. Že pred leti so se tako predstavniki Luke Koper kot ministrstva in obeh sodelujočih občin, Ankarana in Kopra, zedinili, da Luka Koper potrebuje vsaj tri vhode. Toda premika se (po polžje) zgolj pri enem. Koprsko komunalno podjetje Marjetica je že junija letos z ministrstvom podpisalo prvo kupoprodajno pogodbo za odkup tistih zemljišč na Srminu, ki so bila v lasti komunalnega podjetja. Zemljišče, veliko 7057 kvadratnih metrov, je ministrstvo junija odkupilo za 629.625 evrov. Ob podpisu pogodbe je vršilec dolžnosti direktorja Marjetice Gašpar Gašpar Mišič ponovil, da Luka Koper za svoje nemoteno delovanje potrebuje vsaj tri vhode, poleg obstoječega še bertoškega in srminskega.

Zgraditev bertoškega vhoda (in z njim povezano širitev bertoške vpadnice) pa medtem ovira zlasti občina Koper oziroma spor med državo in občino. Slednja je namreč od Luke Koper zahtevala plačevanje najemnine za svoje zemljišče, kjer bi bil bertoški vhod, Luka pa te (dodatne) najemnine noče plačevati, saj je ta tako rekoč že vključena v koncesijsko dajatev, ki jo Luka Koper plačuje državi in občinam. Hkrati je v zemljiški knjigi tudi sodna omejitev razpolaganja z občinskim zemljiščem in prav to je ključni problem, ki ovira postopke za zgraditev bertoškega vhoda. Tako v Luki Koper kot na koprski občini so s pojasnili o tem sporu skopi. Na zadnjem sestanku na ministrstvu za infrastrukturo, ki so se ga udeležili predstavniki ministrstva, občine Koper in Luke Koper, so se glede spornega zemljišča, potrebnega za zgraditev bertoškega vhoda, vse strani dogovorile, da pridobijo neodvisno pravno mnenje o vseh odprtih pravnih vprašanjih. Mnenje bo izdelala odvetniška družba Zdolšek. »Do danes mnenja še nismo prejeli,« so dodali na občini Koper.

V Luki Koper pa so zgolj ponovili, da je na parcelah, ki ležijo na trasi predvidenega bertoškega vhoda, v zemljiški knjigi vpisana prepoved razpolaganja in da glede lastništva poteka sodni spor med Mestno občino Koper in Republiko Slovenijo. Dodali so, da se razplet na vseh ravneh (sodni in z neodvisnim pravnim mnenjem) vendarle pričakuje v kratkem.