Torkova odločitev vrhovnih sodnikov, da zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter dele zakona o volilni in referendumski kampanji pošljejo v ustavno presojo, je zadržala uveljavitev ključnega zakona vlade Mira Cerarja, zakona o drugem tiru. Četudi ustavni sodniki torej ne bodo odločali o zakonu o drugem tiru, bo njihova odločitev na ta zakon neposredno vplivala, celo tako, da morda ne bo stopil v veljavo. V tem primeru bo pobudniku referenduma o drugem tiru Viliju Kovačiču kljub padlemu referendumu vendarle uspelo uresničiti svoj namen, ustaviti vladni paradni projekt.

Vodja društva Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič ne priznava izida referenduma. Uradno razglašen izid referenduma, to je poročilo državne volilne komisije o izidu referendumskega glasovanja o zakonu o drugem tiru, v celoti izpodbija na vrhovnem sodišču. Prepričan je, da so se pred in med referendumom zgodile nepravilnosti, ki vplivajo na njegovo poštenost.

Nato je vrhovno sodišče pri obravnavi Kovačičeve pritožbe ugotovilo, da mu omenjena referendumska zakona zaradi (domnevno) neustavnih pravnih praznin preprečujeta odločitev o Kovačičevi pritožbi. Zato so omenjena zakona poslali ustavnemu sodišču. Ker zakonov pri odločanju torej ne morejo uporabiti, so postopek odločanja v Kovačičevem sporu prekinili do odločitve ustavnega sodišča, slednje pa pozvali, naj odloči prednostno. »Iz te odločitve vrhovnega sodišča pa neposredno izhaja, da se zakon o drugem tiru zadrži,« je začasni razplet povzel Kovačič.

Če torej ustavno sodišče odloči tako, da tudi zakon o drugem tiru ne bo uveljavljen, s tem ustavlja njegovo gradnjo, je nadaljnje posledice strnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, ki vodi vladni paradni projekt, Jure Leben. Pravzaprav bi drugi tir še vedno lahko zgradili, a ne na način, kot si ga je zamislila vlada (in zapisala v zakon), in tudi ne z denarjem, ki ga je že odobrila Evropska unija.

Postopki že zamujajo

Tudi Leben upa, da bodo ustavni sodniki odločili čim prej, saj pri projektu drugi tir že nastajata gospodarska škoda in zamuda. Trenutno namreč ne morejo začeti gradbenih del, ogroženih pa je 153 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, ki jih je Slovenija dobila za projekt.

»Evropska sredstva so podeljena po principu porabi ali pusti. Če bomo začeli delati pozneje od časovnice, zastavljene v prijavah, bomo morali denar vračati,« je opozoril Leben. Slovenija je sredstva pridobila februarja in novembra ter del teh tudi že nakazala na račun projektnega podjetja 2TDK, ki bo uradno bedelo nad projektom. »Teh sredstev ne moremo porabiti za stvari, za katere ne bi smela biti porabljena,« je rekel Leben.

Za zdaj se ne dajo motiti in v ozadju nadaljujejo priprave za gradnjo, je dodal. Trenutno pripravljajo razpis za gradnjo sedmih predorov, za kar je Slovenija dobila 109 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. V sredo pa bodo s konzorcijem Kolektor CPG in sarajevskim Euroasfaltom podpisali pogodbo za pripravljalna dela. Posel je vreden 14,4 milijona evrov. Kolektor je na razpisu prav tako dobil posel za gradnjo že skoraj zgrajenega izvlečnega tira.

Kovačič ne odneha

Kovačič je medtem, razumljivo, navdušen. »Ljudem hočem sporočiti, da ne bom odnehal, da bitka ni končana in da bom zahteval tudi ponovitev referenduma, ki naj bo hkrati z državnozborskimi volitvami. Do tedaj pa moramo popraviti tudi referendumsko zakonodajo,« je rekel. V nadaljevanju napoveduje še ustavno presojo zakona o drugem tiru, pritožbe na evropsko komisijo zaradi posega predvidene trase drugega tira v območje Nature 2000 in prijavo Slovenije na evropski protikorupcijski urad Olaf.

Kovačič (oziroma zanj Blaž Babič) je sicer v ustavno presojo (med drugim) tudi sam poslal pobudo za oceno ustavnosti zakona o volilni in referendumski kampanji, a so njegovo pobudo sodniki zavrnili. Hkrati Kovačič na vrhovnem sodišču izpodbija sklep vlade, s katerim je ta imenovala delovno skupino za vodenje referendumske kampanje, ter sklep, s katerim je dodelila 97.000 evrov denarja iz proračuna za kampanjo. Vse Kovačičeve pobude za ustavno presojo so bile doslej zavrnjene ali zavržene.