Najprej nekaj besed o ribah. Da so ribe sveže:

• ne smejo smrdeti, morajo imeti le rahel vonj po morju

• morajo oči biti bistre

• mora meso biti čvrsto

Svežih rib nikoli ne kupujte v trgovinah, kjer okoli pulta z ribami ni veliko ljudi in prometa, saj je velika verjetnost, da ne prodajo veliko in imajo posledično na voljo “starejše” ribe. Prav tako ni nikoli odveč, če o svežini ribe vprašate prodajalko/ca. Najverjetneje vam bodo z veseljem svetovali, katere so tisti dan najbolj sveže. Najboljše je tudi, če vam jih očistijo kar tam!

Pa še nekaj besed o zmrznjenih ribah. Najverjetneje so bile te zamrznjene takoj po ulovu in so popolnoma neoporečne. Če kupite svežo ribo in je tisti dan ne boste mogli pripraviti, jih zamrznite! Bolje to, kot pa da pripravljate nekaj dni stare ribe. Ribo torej vzemite iz ovoja, jo po potrebi splaknite pod tekočo vodo, obrišite s papirnato kuhinjsko brisačo in položite v vrečko za vlaganje. Ribo nato zamrznite. Odtajae pa jo takole: vzemite jo iz hladilnika in kar v vrečki za vlaganje položite v mrzlo vodo, naj voda pokrije celotno ribo. Riba se bo v kakšni uri – seveda je odvisno od velikosti ribe – lepo naravno odmrznila.

Pred pripravo pa naredite naslednje (če je sveža ali zamrznjena):

• ribo splaknite pod tekočo hladno vodo

• ribo dobro obrišite s papirnato kuhinjsko brisačo

• ribo pokapajte s svežim limoninim sokom – navzven in navznoter

• ribo potresie s soljo in poprom ter po želji še s česnom v prahu – spet navzven in navznoter

Tako pripravljeno ribo lahko brez problema tudi takoj spečete – bo prav fenomenalnega okusa. Lahko pa vložite še malo več truda in dobite še večjo poslastico. Za še boljše rezultate pripravite marinado, v kateri ribo za nekaj minut marinirajte, nato pa jo z njo tudi specie. Potrebujete paradižnike in še nekaj malenkosti, ne pozabite pa niti na svež peteršilj in origano.

Za pripravo današnjega recepta lahko uporabite brancina, skušo ali orado. Ali katero izmed podobnih rib.

Kaj lahko postrežete z ribo?

• ta riba bi bila odlična na kuskusu

• poleg lahko postrežete le svoj najbljubši kruh

• poleg odlično tekne solata

In seveda: pazljivo pri jedi. Koščice niso za jest! Od tega, koliko jih je, pa je odvisno od ribe.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi):

• 2 ribi (skuša, brancin, orada …)

• 3-4 paradižniki (odvisno od velikosti)

• 1 pest češnjevih paradižnikov

• 1 šopet peteršilja

• 1 šalotka

• 2 stroka česna

• 1 limona

• sol

• mleti česen

• poper

• 1/2 žličke origana

• olje

PRIPRAVA

Ribo znotraj in zunaj dobro splaknite pod tekočo hladno vodo. Obrišite jo s papirnato kuhinjsko brisačo. V ribi na obeh straneh naredite približno tri reze, da bo toplota lažje prišla do mesa ribe. Nato pa ribo znotraj in zunaj pokapajte s svežim limoninim sokom ter posolite, popoprajte in potresite s česnom v prahu.

V mešalniku zmiksajte paradižnik, peteršilj, česen, origano in šalotko. Ne pozabite malenkost posoliti, lahko pa tudi malo popoprate. Če paradižnik ni sočen, dodajte še malo vode, da dobite tekočo zmes s koščki – nikar ne zmiksajte v smuti!

Ribo – zaradi lažjega čiščenja, ni pa nujno – položite na folijo ali papir za peko in prelijte s paradižnikovo mešanico. To namažite tudi v notranjost ribe. Ribo tudi obrnite, da bo marinada razporejena povsod po ribi. Tako pripravljeno ribo pustite počivati vsaj 15 minut. Če jo nameravate marinirati dlje časa, jo postavite v hladilnik. Marinirate jo lahko tudi do 12 ur in jo tako pripravite tudi vnaprej.

Okoli ribe razporedite razpolovljene češnjeve paradižnike, nato pa jo še malo popoprajte, pokapajte z oljem in pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 230°C. Riba bo navznoter mehka in sočna, koža pa se bo lepo popekla. Pečeno lahko potresete še z nekaj sesekljanega svežega peteršilja.

Ribo postrezite z veliko najljubšega kruha in z njim popivnajte vso to čudovito omako. Lahko pa jo servirate tudi na kuskusu ali z vam ljubo prilogo. Poleg seveda odlično tekne tudi solata. Dober tek!