Matej Markuš, vinogradnik in vinar: Najtežje je prodreti v Ljubljano
Matej Markuš je vinogradnik in vinar, ki svoja vina prodaja pod blagovno znamko Oskar. V Malečniku, kjer sta domačija in ena izmed dveh kleti, na okoliških gričih skupaj z družino obdeluje dvanajst hektarjev vinogradov. Preden je prevzel družinsko klet, je delal kot enolog v nekdaj znameniti štajerski zadružni kleti Vinag. Markuš pridela 70.000 litrov vina na leto. Največ je laškega rizlinga, preostala sortna sestava je v postavi rumeni muškat, šipon, sauvignon, chardonnay in modri pinot, ki ga uporabljajo izključno za penino rose.
Matej Markuš pridela 70.000 litrov vina na leto, največ od tega je laškega rizlinga. (Foto: Jaka Gasar)
Zaposleni ste bili tudi v Vinagu, ki je bil ena največjih zadružnih kleti v Sloveniji. Kako je razpad zadrug, kot je Vinag, vplival na vinsko sceno na Štajersk...
Krhlji jabolk (ali katerega drugega sadja) pomočeni v čokolado in preliti s stopljenim arašidovim maslom so lahko čudovit prigrizek, ki si ga občasno...
Gregor Cvetrežnik vodi vinoteko Solum v Novi Gorici, ki je nastala pred štirimi leti, v okviru evropskega projekta – programa čezmejnega sodelovanja...