Klub iz Madrida je v Abu Dabiju kot prvi osvojil naslov tretjič zapored in četrtič v zadnjih petih letih. Povedano drugače – naziv najboljšega kluba na svetu ima v svojih rokah že 739 dni. Tokrat so mu lovoriko z zadetki zagotovili Luka Modrić v 14., Marcos Llorente v 60., Sergio Ramos v 79. in z avtogolom tudi Yahia Nader v 90. minuti. Za predstavnika gostiteljev turnirja Al Ain je častni gol dosegel Tsukasa Šiotani v 86. minuti.

Če upoštevamo tako medcelinske naslove, ki jih je osvojil v letih 1960, 1998 in 2002, kot tudi štiri s klubskih svetovnih prvenstev, je Real eno najprestižnejših nogometnih lovorik osvojil že sedmič in močno vodi pred najbližjima zasledovalcema – AC Milanom s štirimi in Barcelono s tremi naslovi.

Madridčani so si pred 40.000 gledalci naslov priigrali brez težav, saj so bili večji del obračuna boljši tekmec na igrišču. Žogo so imeli več v svoji posesti (63:37 odstotkov), pričakovano pa so sprožili tudi več strelov. Od 21 osem v okvir, tekmec pa osem in dva v okvir. »Zelo sem zadovoljen, pokal sem si močno želel osvojiti. Bilo je zabavno, a zdaj je čas, da si vzamemo čas za počitek, ki ga resnično potrebujemo. Čeprav ne smemo počivati na starih lovorikah, pa ne smemo pozabiti niti uživati, saj je pot do naslovov vselej zahtevna,« je po tekmi povedal trener Reala Santiago Solari, ki se je te lovorike veselil že kot igralec kraljevega kluba leta 2002.

Mladi Llorente igralec finala

Za igralca turnirja je bil imenovan Gareth Bale, za najboljšega posameznika finala pa njegov soigralec in strelec drugega gola Marcos Llorente. Triindvajsetletnik se je v moštvu Reala uveljavil v zadnjih dveh mesecih, potem ko je uspešno zamenjal poškodovanega Casemira, njegov zadetek proti Al Ainu pa je bil njegov sploh prvi v dresu španskega velikana. »Gol posvečam svoji celotni družini, svojim prijateljem in dekletu. To so ljudje, ki mi vedno stojijo ob strani. Prenašajo me, ko se obnašam nemogoče, in z mano trpijo, ko mi je najtežje,« je zatrdil Marcos Llorente.

Vezist in njegova družina sta sicer zelo tesno povezana z Realom Madrid. Njegov oče Paco Llorente je za trinajstkratne evropske prvake nastopal kot krilni nogometaš med letoma 1987 in 1990, njegova strica Jose Luis in Tonin sta nastopala za Realovo košarkarsko moštvo, njegov prastric pa je eden največjih legend kluba Francisco »Paco« Gento. Danes 85-letni Gento je za Real igral kar 18 let, na 428 tekmah dosegel 130 zadetkov, 40 nastopov pa je vpisal tudi za špansko reprezentanco. »Družinski člani mi zelo pogosto svetujejo glede nogometa. Izpostavljajo trdo delo, trud in odrekanje. Njim se lahko zahvalim, da nikoli nisem obupal in sedaj lahko igram na tako visoki ravni in za Madrid,« je še dejal Llorente.

Tretje mesto River Platu

V tekmi za tretje mesto se je zmage veselil River Plate, ki je pred tem v polfinalu presenetljivo izgubil proti Al Ainu. Južnoameriški prvak je v malem finalu premagal azijskega predstavnika Kašimo Antlers s 4:0 (1:0). Klub iz Buenos Airesa je v vodstvo z glavo popeljal Bruno Zuculini, v polno pa sta zadela še soigralca Santos Borre in Gonzalo Martinez, ki je tekmo končal z dvema goloma.

»Poraz v polfinalu nas je mentalno zdelal. Prišli smo, da osvojimo naslov, a sem nam ni izšlo. Za drugo tekmo smo se morali pobrati in turnir zaključiti na najboljši možen način. Tako velik klub, kot je River, mora zaključiti uspešno,« je po osvojenem tretjem mestu dejal Santos Borre.