Nogometaši Manchestra Uniteda so se na senzacionalen način in prvič po letu 2014 uvrstili v četrtfinale lige prvakov, potem ko so v Parku princev v močno okrnjeni zasedbi premagali PSG s 3:1 in nadoknadili zaostanek z 0:2 s prve tekme. Uspeh so dosegli 20 let po nepozabni sezoni, ki so jo sklenili z zmago v angleškem prvenstvu, pokalu FA in ligi prvakov. Zadnjo lovoriko jim je v razburljivem finalu proti Bayernu z dvema goloma v sodnikovem dodatku priigral zdajšnji trener Ole Gunnar Solskjaer.

Prav izjemni Norvežan je najbolj zaslužen za sredin čudežni zasuk angleškega moštva in njegov neverjeten preporod, ki se je pod vodstvom portugalskega stratega Joseja Mourinha še pred tremi meseci utapljalo v povprečju. Od prihoda 46-letnika na klop 22. decembra lani so rdeči vragi v vseh tekmovanjih dobili 14 od 17 tekem, med drugim pa so poleg PSG premagali tudi Tottenham, Cheslea in Arsenal. V petih najmočnejših evropskih ligah se z uspešnejšim nizom lahko pohvali le še njegov mestni tekmec Manchester City, ki je vpisal zmago več. »Službo opravljam po svojih najboljših močeh. V njej bom užival, dokler jo bom imel. Bomo videli, kam nas lahko to pripelje,« je po uvrstitvi v četrtfinale dejal Ole Gunnar Solskjaer, ki je na Old Trafford prišel zgolj kot začasna rešitev, a utegne že kmalu močno podaljšati svoj staž pri evropskem velikanu.

United je imel v Parizu tudi nekaj sreče. Slovenski sodnik Damir Skomina mu je namreč zaradi igranja z roko Presnela Kimpembeja po ogledu posnetka v 93. minuti dosodil strel z bele točke. Odločitev so številni videli kot sporno in je razdvojila nogometno srenjo. Medtem ko so si nekdanji nogometaši enotni, da enajstmetrovke ne bi smelo biti, saj je imel igralec med skokom roko v naravnem položaju, so nekdanji sodniki stopili na stran Slovenca. »Nikoli v milijon letih ni to enajstmetrovka. Roka ni v nenaravnem položaju,« je v oddaji za BT Sport dejal nekdanji angleški napadalec Michael Owen, pritrdila pa sta mu tudi preostala gosta, nekdanja reprezentančna soigralca Rio Ferdinand in Owen Hargreaves. »Igralec je imel roko stran od telesa. Žogi je pokazal hrbet in se naredil večjega. Ravno zaradi tega je bil uveden VAR,« pa je dogodek komentiral nekdanji angleški sodnik Peter Walton. Obenem je še pristavil: »Tako kot so pravila napisana zdaj, je to igranje z roko.«

Z dosojeno najstrožjo kaznijo so se težko sprijaznili v taboru poražencev. Izjemno ostro se je na družbenem omrežju odzval njihov prvi zvezdnik Neymar, ki je zaradi poškodbe tekmo spremljal s tribun. »Enajstmetrovke ni bilo. To je sramota. Štirje možje, ki ne vedo nič o nogometu, gledajo počasni posnetek pred televizorjem. Kaj lahko igralec naredi z roko, medtem ko je obrnjen,« je bil razburjen Neymar, ki je s soigralci poskrbel za neslavni rekord. PSG je namreč postal prva ekipa v 107-letni zgodovini lige prvakov, ki je zapravila gostujočo zmago z 2:0. Nov polom francoskega prvaka v Evropi so tudi zaradi tega pri francoskem časniku L'Equipe označili kar za kataklizmo.

Ne le v Parizu, videotehnologija je krojila tudi povratni dvoboj med Portom in Romo, ki so ga po sodnikovem podaljšku dobili Portugalci s 3:1 in s skupnim izidom 4:3 postali četrti udeleženci četrtfinala. Odločilni gol je v 117. minuti po sodnikovem ogledu videoposnetka z enajstmetrovke dosegel Alex Telles.