Cassoulet s skorjico
Potrebujemo
500g prekajenih svinjskih rebrc, 400g piščančjih beder, 2 para kranjskih klobas, oljčno olje (v izvirniku gosja ali račja mast), 2 veliki čebuli, 4 stroke česna, ščepec timijana, 1 velik korenček, 800g odcejenega kuhanega belega fižola (če nimate domačega, se obnese tudi tisti iz pločevinke), 400g koščkov paradižnika iz pločevinke (v sezoni uporabimo svež paradižnik), 1 lovorov list, morsko sol in sveže zmlet črni poper, 150g svežih krušnih drobtin, vejico peteršilja, po želji malo naribanega trdega ovčjega sira.
priprava
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rebrca narežemo na enakomerno velike kose, klobaso pa na kolobarje. Bedrca operemo in osušimo. V velikem loncu z debelim dnom in stenami ter z ognjevarnim pokrovom (izvrstno se bo obnesla litoželezna posoda) segrejemo olje ali mast ter na močnejšem ognju po etapah zapečemo obe vrsti mesa in klobase, da vse dobi lepo zlatorjavo barvo. Pečeno meso sproti zlagamo v drugo posodo in shranimo na toplem. V istem loncu na maščobi, ki je ostala od pečenja mesa, popražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo nasekljan česen. Posujemo s timijanom in pražimo še kakšno minutko, nato dodamo na tenke kolobarje narezan korenček. Vse skupaj pražimo približno tri minute, da dobimo aromatično zmes, ki bo dala cassouletu značilen okus. Nato v lonec stresemo odcejen fižol in koščke paradižnika ter narahlo pomešamo. V lonec vrnemo vse pečeno meso. Dodamo lovorov list, pomešamo in zalijemo z vrelo vodo, ravno toliko, da je gladina kak centimeter nad popraženo zmesjo. Ko zavre, po potrebi dosolimo, upoštevajmo pa, da so precej slani že rebra in klobase. Jed v vsakem primeru močneje popopramo in dobro premešamo, nato pa pokrijemo s pokrovom. Lonec postavimo v razgreto pečico in počasi pečemo približno tri ure. Vsake toliko preverimo, ali se vse lepo peče, da se ne bi kaj zažgalo ali da tekočina ne bi preveč izhlapela. Če se to zgodi, dolijemo malo vrele vode ali kakršne koli jušne osnove, če jo imamo pri roki. Ko je cassoulet lepo gost (ampak sočen) in je videti pečen, ga vzamemo iz pečice, odkrijemo in posujemo z debelo plastjo krušnih drobtin (lahko jim dodamo naribani trdi sir), ki naj se nekoliko napijejo. Odkrito posodo porinemo nazaj v pečico, vključimo žar in gratiniramo nekaj minut, pri čemer pazimo, da se drobtine ne zažgejo. Ko so zlatorjavo zapečene, je jed gotova. Počiva naj približno deset minut, nato jo posujemo s sesekljanim peteršiljem, posodo postavimo na sredino mize in naj si vsak nadeva sam. Zraven postrežemo dober svež kruh in zeleno oziroma sezonsko solato ter izbrano rdeče primorsko vino.