Predsednik društva Združenja kmečkih sirarjev Slovenije je bil prejšnji torek na odprtju 2. sirarskega festivala na Brdu pri Kranju zadnji govorec. Pred njim so se zvrstili številni (gostobesedni) politiki, medtem ko je bil Milan Brence odrezavo kratek. Takoj je bilo čutiti njegove gene, no, vsaj tistih pet prednikov županov, ki so zaznamovali Poljansko dolino, kjer sta pred tridesetimi leti z ženo Žužo ustanovila našo prvo zasebno sirarno. Kot zna reči soproga: »Včasih se mi zdi, da je v Milanu več politika kot sirarja.«
Pustotnikove sire in številne mlečne izdelke najdete v njihovi sirnici, na ljubljanski tržnici in v dobrih gostilnah: od Slovenske hiše do Maxima ali vile Podvin, cenijo jih tudi hotelirji in slaščičarji.
To bo združenju v prihodnje prišlo še kako prav, kajti naši deželi se leta 2021 obeta lepa priložnost: podelili ji bodo naziv evropska gastronomska regija, »katere ...