Grki ji rečejo keftes, Makedonci kjofta, Bolgari kyufte, povsod pa jo pripravljajo iz govedine ali ovčetine. Indijci poznajo tudi njeno vegetarijansko različico lauki kofta, ki jo pripravljajo iz naribanih buč. V naših krajih ta sicer orientalska jed kot prilogo nujno vključuje krompirjev pire, brez katerega si tega legendarnega priboljška marsikdo ne more predstavljati. V Italiji, kjer pripravljajo domala enako jed, pa polpette al sugo, kakor pravijo čuftam v omaki, najraje postrežejo s špageti. Neke vrste čufte, a pečene in brez paradižnikove omake, pripravljajo tudi Švedi, o čemer se lahko prepričamo v menzi katere od njihovih trgovin z ugodnim pohištvom, kakršna bo kmalu zrasla tudi v Ljubljani. Ampak zares vrhunske čufte si lahko s pomočjo domišljije pripravimo doma, morda po tokratnem receptu, ki v orjaške čufte kot neke vrste presenečenje skriva trdo kuhana jajca. Podobno bi se obneslo, če bi na sredo vsake čufte skrili denimo kocko sira ali morda mortadele. Da razkoščičenih oljk niti ne omenjamo. Če ste ljubitelj riža, ki je v balkanskih različicah čuft precej pogost, pa lahko eksperimentirate denimo z ajdovo kašo ali kakšnim drugim (vnaprej kuhanim) žitnim zrnjem… Čufte lahko oplemenitimo tudi z dodatnim prelivom v obliki čvrstega polnomastnega jogurta (morda kozjega ali ovčjega) ali kislega mleka, v katerega lahko vmešamo nasekljane sveže začimbe. Če vam zraven čuft ne dišijo ne pire in ne testenine, pa uspeh prav gotovo ne bo izostal niti s kakšnim dobrim svežim in hrustljavim kruhom!

Velike čufte z jajci

800 g mlete govedine, 2 veliki čebuli, 1 l pasiranega paradižnika, 4 žlice paradižnikove mezge, 1 dl rdečega vina, oljčno olje, 3 stroke česna, 1 surovo jajce, 4 trdo kuhana jajca, 1 žlico gorčice, 1 šopek peteršilja, ščep origana, 100 g drobtin, 0,5 dl sladke smetane, morsko sol, sveže zmlet poper.

Čebulo drobno sesekljamo. Polovico je v loncu posteklenimo na olju. Dodamo sesekljan strok česna ter paradižnikov koncentrat in skupaj s čebulo na hitro popražimo, nato pa prilijemo pasiran paradižnik in vino. Solimo in popramo, dobro premešamo in pustimo, da se omaka zelo počasi kuha eno uro. Preostalo čebulo na olju posteklenimo v ponvi in dodamo sesekljan preostali česen, da zadiši. Ponev odstavimo in ohladimo. V večjo skledo stresemo mleto meso in mu dodamo praženo čebulo, gorčico, jajce, zelišča, drobtine in sladko smetano. Solimo in popramo, nato pa sestavine dobro pregnetemo, da dobimo enotno zmes. Če je premehka, lahko dodamo malo drobtin. Mesno zmes razdelimo na štiri enake dele. Vsakega z dlanmi sploščimo, nato pa z njim enakomerno ovijemo olupljeno trdo kuhano jajce. Kepe povaljamo med dlanmi, da nastanejo lepe krogle. Z vseh strani jih popečemo na segretem olju. Popečene čufte prestavimo v lonec z omako in jih s kuhalnico nežno potopimo vanjo. Na zmernem ognju pokrito kuhamo še 40 minut, da se omaka zgosti. Čufte (eno na osebo) ponudimo s kuhanimi špageti ali krompirjevim pirejem.