LOSOSOV FILET S ŠPARGLJI, KROMPIRJEM IN ŠPINAČO
SESTAVINE ZA 4 OSEBE |
|
800 g |
lososovega fileta v kosu |
500 g |
vrtnih špargljev |
750 g |
drobnega krompirja |
200 g |
kuhanega graha |
50 g |
mlade špinače |
1 |
čebula |
1 žlico |
oljčnega olja |
2 dl |
suhega belega vina |
2 žlici |
tekočega medu |
1 dl |
sojine omake |
1 šopek |
peteršilja |
morska sol, sveže zmlet poper, nekaj listov pehtrana |
PRIPRAVA
1Špinačo operemo in na hitro blanširamo ter odcedimo in narežemo. Dodamo grah, vse skupaj nekoliko zmečkamo in postavimo na stran. Čebulo olupimo in nasekljamo, krompir dobro operemo in po potrebi olupimo (mladega ne) ter narežemo. V večjem loncu na olju opražimo čebulo, dodamo krompir, vino in 2 dl vode. Pokrijemo in ko zavre, počasi kuhamo 20–25 minut.
2Filet operemo, osušimo in na strani brez kože večkrat poševno zarežemo (ampak ne prerežemo!). Popramo ga in v zareze natlačimo špinačno mešanico. V veliko ponev damo sojino omako in med ter segrejemo. Filet položimo v tekočino in ga prelijemo, ponev pokrijemo in počasi dušimo 8 minut.
3Medtem operemo in očistimo šparglje, olesenele dele odlomimo. Nalomimo jih na kose in 5 minut pred koncem kuhanja dodamo krompirju. Solimo in popramo po okusu. Peteršilj in pehtran operemo, otresemo in drobno nasekljamo.
4Pripravljen filet previdno preložimo na segret servirni krožnik, obdamo s krompirjem in šparglji, posujemo s peteršiljem in postavimo na mizo, kjer si lahko jed na svoj krožnik vsak nadeva sam. Solata ob tem pravzaprav ni potrebna, če si jo želite, pa naj bo kakšna zelo lahka zelena. Poleg postrežemo izbrano suho belo vino, najraje enako, kot smo ga uporabili pri kuhanju.
Čas priprave in kuhanja: 50 minut
ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
Potrebujemo
5
srednje velikih krompirjev
12
opranih vrtnih špargljev
1
veliko čebulo
1
košček zelene ali korena peteršilja
1 l
vrele vode
1
lonček kisle smetane
0,5 dl
suhega belega vina
0,5 dl
oljčnega olja
morsko sol
sveže zmlet poper
Priprava
V večjem loncu na oljčnem olju nekaj minut pražimo nasekljano čebulo in nasekljan košček zelene oziroma peteršilja skupaj z na kocke narezanim krompirjem. Spodlijemo vrelo vodo, postrgamo dno, začinimo in premešamo ter pokrito kuhamo, da se krompir zmehča.
Špargljem odlomimo olesenele dele stebla, stebla nalomimo in popečemo na oljčnem olju. Pečene zalijemo z vinom in ko to povre, jih damo v juho. Nekaj vršičkov prihranimo. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, gladko primešamo smetano, dodamo prihranjene vršičke ter postrežemo.
JABOLČNI KOMPOT
Potrebujemo
6
jabolk
sok polovice limone
1 l
vode
100 g
sladkorja
1
cimetovo paličico
4
nageljnove žbice
1
biolimono
Priprava
Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na manjše krhlje. Damo jih v lonec in pobrizgamo z limonovim sokom. Dodamo sladkor, cimet palčko, klinčke in dobro oprano lupino limone, vse skupaj pa zalijemo z vodo. Pristavimo in naj na zmernem ognju počasi zavre. Pokrijemo in naj se na majhnem ognju kuha 15 minut. Vmes kompot nekajkrat nežno premešamo. Ko je kuhan, ga odstavimo in počakamo, da se malo ohladi, nato ga nadevamo v skodelice in postrežemo. Lahko tudi s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.