Mojca Kravina, proizvajalka pekočih omak pekočko: Poudariti je treba zdravilne lastnosti čilijev
Slovenska proizvodnja pekočih omak je prišla na dan nekako skupaj s pojavom kraft pivovarn, destilarn džina ter pripravo in pečenjem mesa s prekajevanjem (BBQ). Mojca Kravina in Žiga Rajić sta ena tistih, ki so ujeli ta val, na trg sta prišla leta 2015, najprej z nekaj poskusnimi omakami. Že naslednje leto sta na Čili festivalu v Ljubljani dobila nagrado za najboljšo pekočo omako v Sloveniji, leto zatem so njune omake postale najboljše živilo po mnenju potrošnikov v Sloveniji. Leta 2018 pa sta na salonu Gourmet Selection v Parizu, ki velja za enega najpomembnejših sejmov na področju izključno premium prehrambnih izdelkov na francoskem trgu, med dvesto razstavljalci osvojila prvo mesto v kategoriji omake in začimbe.
Mojca Kravina in Žiga Rajić sta ena tistih, ki sta ujela prvi val proizvodnje pekočih omak in na trg prišla leta 2015. (Foto: Zdenko Frangež)
Slovensko proizvodnjo pekočih omak lahko primerjamo s proizvodnjo kraft piva in džina. Po eni strani je butičnih slovenskih proizvajalcev veliko, po drugi stra...