Od našega poročevalca iz Pariza

Vročina v Parizu naj bi četrti tekmovalni doživela vrhunec v času trajanja olimpijskih iger, temperatura je segala do peklenskih 36 stopinj, medtem ko smo si v ohlajeni dvorani prizorišča tekmovanj v judu oblekli pulover. Tudi napetost v slovenski olimpijski reprezentanci je bila vse večja, saj je četrti tekmovalni dan, ko so v Parizu podelili le dvanajst kompletov odličij (najmanj na igrah), svoje mojstrstvo kazala Andreja Leški, najmočnejši slovenski adut v petčlanski reprezentanci juda. Sedemindvajsetletna judoistka Bežigrada je z iponom v finalu osvojila zlato olimpijsko kolajno ter poskrbela za novi zgodovinski uspeh slovenskega juda in športa.

Šokirala in utišala publiko

Nova slovenska športna nesmrtnica je pripotovala v Pariz izjemno motivirana, saj je bila na svetovni lestvici med najboljšimi petimi judoistkami sveta že pred tremi leti v Tokiu, a je zaradi kvote v disciplini do 63 kg tekmovala Tina Trstenjak, ki je včeraj glasno navijala za Andrejo Leški. V uvodnem dvoboju na izločanje je varovanka Jake Kuralta v zgolj 58 sekundah najprej z vazarijem, v nadaljevanju pa še iponom poslala domov Gruzijko Eter Askilašvili. Podoben scenarij je v osmini finala doživela Amina Belkadi. V 19. dvoboju dneva je imela Alžirka po dveh minutah prednost vazarija, ki ga je Slovenka z napadalno borbo najprej izničila, po desetih sekundah pa se je z iponom uvrstila v četrtfinale, kjer jo je čakala bronasta z zadnjih iger v Tokiu in druga nosilka Catherine Beauchemin-Pinard. Dvoboj se je zavlekel v podaljšek, ki ga je z vazarijem v svoj prid odločila slovenska borka ter si zagotovila popoldanski polfinale proti francoski nacionalni športni junakinji Clarisse Agbegnenou.

Francozinja je na zadnjih olimpijskih igrah v Tokiu preprečila Tini Trstenjak ubranitev olimpijskega naslova iz Ria de Janeira, Andrejo Leški pa je ugnala v lanskem finalu svetovnega prvenstva. Dvorana je pokala po šivih, ko je uradni napovedovalec napovedal prihod nosilke 19 kolajn, od tega 13 zlatih z največjih tekmovanj. »Clarisse, Clarisse,« in »Alezz Clarisse,« je glasno odmevalo v bližini Eifflovega stolpa, kjer potekajo tekmovanja v judu. Prireditelji so objekt poimenovali v areno Champ de Mars, ki se nahaja v zelenem predelu ene največjih pariških znamenitosti ob reki Seni. Dvorana je utihnila 15 sekund pred koncem dvoboja, ko je videonaliza pokazala, da je ob napadu Slovenke tekmica padla na bok za vazari, ki je Andreji Leški prinesel prvo zmago po petih porazih nad slovito tekmico.

Foto: STA

Veličastno do uspeha kariere

V boju za zgodovino, da bi po Tini Trstenjak, Urški Žolnir, Janji Garnbret, Benjaminu Savšku, Primožu Rogliču, Primožu Kozmusu, Rajmondu Debevcu, Luki Špiku in Iztoku Čopu (slednja skupaj v dvojnem dvojcu) postala deseta Slovenka z devetim najžlahtnejšim odličjem na poletnih igrah na svetu, je Andrejo Leški v finalu čakala 28-letna Prisca Awiti Alcaraz. Mehičanka, rojena v Angliji, ki doslej na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah še ni osvojila kolajne. Andreja Leški se je sicer znova znašla v zaostanku vazarija, a finale zaključila šampionsko, kot se za olimpijsko prvakinjo spodobi – z iponom. Bronasto kolajno sta v kategoriji do 63 kg osvojili Clarisse Agbegnenou in Laura Fazliu iz Kosova.

Kuralt ponosen, da se je dvakrat vrnila iz zaostanka

»Verjel sem v uspeh, odkar sem vstopil v njeno športno pot,« je bil šokiran, a srečen trener Jaka Kuralt. »Analizirala sva vse poraze proti Clarisse, ki je bila znova odlično pripravljena. Poznala sva njene napake, Andreja pa jo je premagala na najlepšem mestu, sredi Pariza na domačih igrah. Poklopilo se je vse ob pravem času,« je odgovarjal zlati olimpijski trener. »Ko si enkrat na tako velikem tekmovanju v zaostanku in se rešiš, je nekaj posebnega. Andreja se je znašla v zaostanku kar dvakrat in obakrat dvoboj z iponom obrnila v svojo prid. Res si je zaslužila zlato kolajno!« je povedal v mešani coni Kuralt, potem pa je pozornost dobila nova olimpijska prvakinja. A le za deset sekund, saj so jo takoj odvlekli na podelitev kolajn, približno pol ure kasneje pa je v dvorani zazvenela Zdravljica.

Drugič je pred pariške poročevalce Andreja Leški stopila z zlato olimpijsko kolajno okrog vratu.