»Smeti, čista izmišljotina, ki senzacionalizira že zdavnaj ovržene laži,« je že ob robu zadnjega filmskega festivala maja v Cannesu dejal Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung. »Vložili bomo tožbo in ukrepali proti očitno lažnim trditvam teh domnevnih filmskih ustvarjalcev.« Meril je na premiero biografskega filma o zgodnjih letih bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, The Apprentice, ki ga je režiral danski filmar iranskega rodu Ali Abbasi. V Trumpovem taboru so pozneje poskušali doseči prepoved distribucije filma v ZDA, a zaman, saj jim to nazadnje ni uspelo.

Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom. Vajenec je bil v Cannesu predvajan v sklopu tekmovalnega programa, nekateri pa so ga videli tudi zunaj tega termina.

Premiera slab mesec pred volitvami

Že junija je sicer prišlo v javnost, da distribucijo filma prevzema relativno majhno producentsko podjetje Briarcliff Entertainment, ki je pozneje napovedalo ameriško in kanadsko premiero za 11. oktober. Spomnimo: Američani bodo odšli na volitve slab mesec pozneje, 5. novembra. Dosedanje kritike so za zdaj pretežno pozitivne. Kritikom je bila všeč predvsem igra Sebastiana Stana (Stotnik Amerika: Zimski vojak, Pam in Tommy) v vlogi mladega Trumpa in Jeremyja Stronga (Gospodje, Nasledstvo), ki igra njegovega brezkompromisnega odvetnika Roya Cohna.

{MEDIA_POSITION}ArticleEmbed-685328{/MEDIA_POSITION}

Film je naslovljen po resničnostnem šovu The Apprentice (Vajenec), v katerem je Trump ocenjeval poslovne sposobnosti tekmovalcev in v katerem so ob koncu epizod navadno odpustili enega od tekmovalcev. Predvajal se je v različnih formatih v 15 sezonah na ameriški radiotelevizijski postaji NBC od leta 2004 do 2017. Zgodba prikazuje Trumpov poslovni vzpon na nepremičninskem področju v New Yorku v 70. in 80. letih preteklega stoletja ter njegovo željo pripadati mestni eliti. Kot eden ključnih dogodkov se izriše srečanje s Cohnom, ki živi po načelih »ničesar ne priznaj, vse zanikaj« ter »napadi, napadi«, ki ju za svoji vzame tudi Trump.

Največ pozornosti zaradi prizora z Ivano Trump

Trumpova ekipa je še posebej razburjena zaradi prizora, ki prikazuje Trumpovo spolno nasilje nad takratno ženo Ivano Trump. Abbasi je glede kritik svojega dela dejal, da ni želel ustvariti faktografsko korektne biografije, ampak nekakšno pankrokovsko različico zgodovinskega filma, pri čemer »se ni preveč pikolovsko ukvarjal s podrobnostmi in tem, kaj je prav in kaj ne«, zaradi česar se po poročanju tujih medijev na začetku filma tudi izpiše, da so predstavljeni dogodki prirejeni. Je pa seveda jasno, da lahko tovrstni prizori pustijo močan pečat na gledalcih.

Trumpova ekipa je še posebej razburjena zaradi prizora, ki prikazuje Trumpovo spolno nasilje nad takratno ženo Ivano Trump. Abbasi je glede kritik svojega dela dejal, da ni želel ustvariti faktografsko korektne biografije, ampak nekakšno pankrokovsko različico zgodovinskega filma.

Režiser Ali Abbasi se je rodil leta 1981 v Iranu in se po študiju v Teheranu preselil v Stockholm, kjer je diplomiral iz arhitekture, nato pa končal še študij režije na Danski nacionalni filmski šoli. Leta 2016 je na Berlinalu predstavil svoj celovečerni prvenec Shelley, dve leti pozneje pa je za Mejo (Gräns) prejel glavno nagrado v sekciji Posebni pogled v Cannesu. Film je bil v Sloveniji prikazan tako na Ljubljanskem filmskem festivalu kot v Kinodvoru. V glavni tekmovalni spored festivala v Cannesu se je sicer Abbasi uvrstil tudi s svojim tretjim celovečercem Sveti pajek.

Abbasi bi gledal film s Trumpom

»Ne mislim nujno, da je to film, ki mu ne bi bil všeč,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal Abbasi. In nadaljeval, da tudi ni nujno, da bi mu bilo videno všeč. »Mislim, da bi bil presenečen. In kot sem že rekel, z njim sem se pripravljen srečati, kjer koli želi, in se pogovoriti o kontekstu filma. Lahko bi si tudi ogledala projekcijo filma in nato o njem poklepetala, če bi bilo pač to komu v Trumpovi kampanji zanimivo.« Kaj takega je glede na dosedanje odzive iz Trumpove ekipe seveda bolj kot ne znanstvena fantastika.

Film je nastal po scenariju Gabriela Shermana, novinarja, ki je pred leti poročal o nepremičninskem trgu za New York Observer in bil v pogostih stikih s Trumpom. Vajenec je bil v Cannesu predvajan v sklopu tekmovalnega programa, nekateri pa so ga videli tudi zunaj tega termina. Na vprašanje, ali lahko Američanka objektivno ocenjuje film o Trumpu, je takrat predsednica žirije Greta Gerwig (Barbie, Čas deklištva) odgovorila, da se bo projekcije udeležila »odprtega uma in srca ter da je pripravljena, da jo film preseneti«. 

Pripravnik (The Apprentice, 2024)

Režija: Ali Abbasi

Scenarij: Gabriel Sherman

Igrajo: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan

Izid: 11. oktober (ZDA)