Ameriška igralka in režiserka Angelina Jolie je prejela nagrado TIFF Tribute za vpliv v medijih (TIFF Tribute Award for Impact Media). Igralka Salma Hayek je nagrajenko na slavnostni podelitvi nagrad v nedeljo zvečer po lokalnem času označila za najboljšo igralko in režiserko, s katero je kdaj delala.

Jolie je v zahvalnem izpostavila, da se »v svetu, polnem prelomljenih zavez, pogosto zdi, da so moč, nadzor in posli pomembnejši od zaščite krhkega tkiva človekovih pravic. Kot umetniki in gledalci imamo zdaj več priložnosti kot kdaj koli prej opazovati svetovno kinematografijo in se od nje učiti«. Na letošnjem TIFF je med drugim na ogled film vojna drama Without Blood v režiji Jolie in Hayek v glavni vlogi.

Med letošnjimi prejemniki nagrad TIFF Tribute Awards so še režiserja David Cronenberg in Mike Leigh ter igralke Amy Adams, Sandra Oh in Cate Blanchett, ki se je poklonila velikim igralkam po vsem svetu. Pozvala je, da je treba »še naprej postavljati vprašanja, ki odpirajo zaprta vrata, in prepoznati našo vrednost - tako kreativno kot finančno. Kajti večja vključenost vodi do bolj živih zgodb«.

Na filmskem festivalu v Torontu bodo v skupno desetih dneh prikazali več kot 250 mednarodnih filmskih produkcij. Nagrajeni film TIFF, ki ga tradicionalno izbere festivalsko občinstvo, bo znan 15. septembra.

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu. Mnogi v nagrajene filme tega največjega festivala v Severni Ameriki polagajo velike upe kot v bodoče kandidate za oskarje.