Potem ko je bil osmoljenec olimpijskih iger v Parizu, je slovenski kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek navdušil na tekmi svetovnega pokala v slalomu v Ivrei v Italiji. Sedemintridesetletni Ljubljančan je na zahtevni progi, na kateri so imeli vsi finalisti vsaj po en dotik vrat, vozil napadalno in rutinirano zmagal s sekundo ter stotinko prednosti pred Francozom Yohannom Senechaultom. Savšek se je v finale uvrstil šele po pritožbi, saj so mu sodniki v polfinalu najprej dosodili 50 kazenskih sekund za izpuščena vrata.

Petru Kauzerju izbrisali kazen 50 sekund

»Po vsem, kar se je dogajalo na olimpijskih igrah, sem potreboval kratek dopust, da sem si zbistril glavo. V zadnjih tednih sem se skušal vrniti na pravo pot, zato sem izjemno vesel, da sem v tako dobri formi in v ugodnem položaju tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zahtevna proga, saj je bila voda zelo divja, je bila po mojem okusu,« je povedal Benjamin Savšek, potem ko je 21. stal na stopničkah svetovnega pokala (po šest prvih in drugih mest ter devet tretjih mest). V polfinalu je bila najhitrejši Žiga Lin Hočevar, ki je bil izjemno hiter tudi v finalu in na poti do zmage, saj je imel na zadnjem merjenju vmesnega čas več kot dve sekundi prednosti pred Savškom. Nato je v predzadnjih vratih naredil napako in s 50 kazenskimi sekundami končal na desetem mestu, a v skupnem seštevku svetovnega pokala za vodilnim Benušem zaostaja le še tri točke. Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnil Primorec Luka Božič, ki bi bil brez dotika drugi.

Ko je najboljši slovenski kajakaš v zgodovini Peter Kauzer pripeljal v cilj polfinale vožnje, je ob njegovem priimku zasvetila zvezdica, da je izpustil vrata in prejel kazen 50 sekund. Po ponovnem pregledu so sodniki kazen umaknili in Hrastničan, ki je pred dnevi praznoval 41. rojstni dan, je polfinale končal na prvem mestu. V finalu je odločno napadel zmago, končal pa na tretjem mestu, kar so bile njegove druge stopničke v sezoni, saj je bil tretji tudi na uvodni tekmi sezone v Augsburgu. »Škoda, da nisem ponovil vožnje iz polfinala, ki bi bila dovolj za zmago. Vseeno je tretje mesto super dosežek,« je bil odkrit Peter Kauzer, ki je na stopničkah za svetovni pokala stal že 29. (13 zmag, 7 drugih in 9 tretjih mest). Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnil mladi celjski kajakaš Lan Tominc, ki je tako dosegel enega največjih uspehov v karieri. Žiga Lin Hočevar je bil tudi v drugem finalnem nastopu v enem dnevu deseti. Prvič v karieri je pri 36 letih zmagal Poljak Mateusz Polaczyk.

Eva Terčelj tretja z enim dotikom

V ženskem kajaku, kjer je na veliko veselje Italijanov zmagala domača tekmovalka Stefanie Horn, je Eva Terčelj z enim dotikom vrat končala na tretjem mestu (brez dotika bi zmagala). »Proga je bila tipično zahtevna. Vožnja ni bila idealna, a je lepo stati na stopničkah,« je povedala Eva Terčelj, ki je bila osmič na odru za zmagovalke. Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki je bila najhitrejša v kvalifikacijah, sta obstali v polfinalu. V kanuju za ženske je Eva Alina Hočevar končala tik pod zmagovalnim odrom, potem ko je imela v polfinalu tretji dosežek. Lena Novak, ki je progo opravila brez dotika, je s šestim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.