Gospodarska zbornica osrednjeslovenske regije se zaveda nujnosti in kompleksnosti tega problema, zato zagovarja kulturo inovacij kot enega od temeljev uspeha. S povezovanjem skupne energije naših članov ustvarjamo okolje, ki krepi ustvarjalnost, spodbuja revolucionarne ideje ter podpira razvoj in izvajanje prelomnih rešitev. Vse regijske gospodarske zbornice vsako leto pozivajo podjetja in njihove inovatorje, naj se potegujejo za nagrado za najboljšo inovacijo na svojem področju ter tako pridobijo uspešnost in prepoznavnost. Najvišje nagrajene inovacije in prebojna invencija se uvrstijo na nacionalno raven, kjer na Dnevu inovativnosti GZS vsako leto podeli priznanja najboljšim slovenskim inovacijam. Zbornica osrednjeslovenske regije je v partnerstvu z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija junija podelila priznanja letošnjim najboljšim inovacijam v regiji.

Nagrajena podjetja dokazujejo, da je gospodarska dejavnost regije v svoji inovativnosti izjemno pestra.

Skupno 23 priznanj

Podelili smo šest zlatih, devet srebrnih in sedem bronastih priznanj ter naziv prebojne invencije. Na razpis se je odzvalo 23 organizacij. Za podelitev priznanj smo upoštevali projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti ter so bili uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo več kot 130 inovatork in inovatorjev. Zlate nagrade so prejeli Lek za inovacijo Uvedba avtomatskega vizualnega kontrolnika in za inovacijo Železova karboksimaltoza, Telekom Slovenije za inovacijo E-oskrba in vitalne funkcije, podjetje PC7, storitve za inovacijo Panda Chat, Novartis farmacevtska proizvodnja za inovacijo Na poti do inovativnih bioloških zdravil brez nečistoč ter Helios TBLUS za inovacijo Premazi za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo iz biološko obnovljivih virov. Priznanje za prebojno invencijo Kemijska reciklaža poliuretanskih pen je prejela ekipa inovatorjev Kemijskega inštituta. Nagrajena podjetja dokazujejo, da je gospodarska dejavnost regije v svoji inovativnosti izjemno pestra, inovativni kadri pa prisotni v najrazličnejših panogah.

Usmerjenost v prihodnost so z dvema zlatima priznanjema potrdili pri Leku in kot prvi uvedli tehnologijo vizualnega pregleda vial ter s tem postavili nove standarde v industriji. Z vpeljavo avtomatskega vizualnega kontrolnika so optimizirali delovni proces tako, da ključno prispeva k nemoteni oskrbi pacientov z najnujnejšimi onkološkimi esencialnimi zdravili, hkrati pa na podlagi lastnega znanja in z inovativnimi pristopi uspešno razvili generično zdravilo železova karboksimaltoza, ki se v obliki disperzije za injiciranje ali infundiranje uporablja za zdravljenje anemije. Na farmacevtskem področju je svojo inovativnost dokazal tudi Novartis z razvojem inovativne tehnologije ABPP, ki omogoča iskanje kritičnih proteinskih nečistoč v bioloških zdravilih in je ključna za njihovo tarčno odstranitev ter omogoča hitrejši in širši dostop do zdravil za paciente, zmanjša stroške razvoja in proizvodnje, hkrati pa povečuje konkurenčnost podjetja.

Varno življenje starejših

Pri Telekomu Slovenije rešujejo problem upada kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju z inovacijo E-oskrba, novim pristopom oskrbe starejših na domu. Storitev z enostavno uporabo napredne tehnologije zagotavlja hitro pomoč v primeru poškodbe ali poslabšanju zdravstvenega stanja ter izboljšuje dostopnost do socialnih in zdravstvenih storitev, kar zagotavlja bolj varno, samostojno in kakovostno življenje, manj zapletov, hospitalizacij in nepotrebnih smrti. V podjetju Helios TBLUS so razvili in komercializirali različice najbolje prodajanih premazov za kmetijsko in gradbeno mehanizacijo, ki temeljijo na vezivih iz biološko obnovljivih virov. Inovacija je pomembna, saj je reciklaža nanesenih premazov za kovino praktično neizvedljiva in le veziva iz bioloških virov omogočajo prehod v krožno gospodarstvo. Na področju umetne inteligence prednjači podjetje PC7 z razvojem celovite rešitve Panda Chat za izboljšanje učinkovitosti in produktivnosti uporabnikov, ki omogoča brezhibno komunikacijo z umetno inteligenco s katero koli vsebino.