»Odigral je odlično. Pred tekmo sem mu rekel, da je bilo dobro, kar je pokazal proti Panathinaikosu in Bayernu, a tam nihče od njega ni pričakoval nič. Naj zdaj pokaže, kje je in kako se lahko kosa na ravni, na kateri bomo igrali. Dobro je sprejel sporočilo in pokazal, kaj zna. Je pa pred njim še veliko dela,« je trener košarkarjev Cedevite Olimpije Zvezdan Mitrović pohvalil nepričakovanega najkoristnejšega igralca (MVP) superpokalnega obračuna proti Krki Žigo Daneua. Vnuk jugoslovanske košarkarske legende Iva Daneua in sin dolgoletnega košarkarja Olimpija Jake Daneua je 16 točkam dodal po tri skoke in asistence, predvsem pa pokazal zvrhano mero mehkobe in razumevanja košarkarske igre. 22-letni in 211 centimetrov visoki krilni center v letošnjo sezono ni vstopil s prevelikimi pričakovanji, a se je s črnogorskim trenerjem odlično ujel, kar se vidi tudi na njegovi samozavesti. Mitrović ga je za prizadevnost na treningih pohvalil že večkrat in dodal, da bo dobival minute, če bo tako nadaljeval.

Odigral je odlično. Pred tekmo sem mu rekel, da je bilo dobro, kar je pokazal proti Panathinaikosu in Bayernu, a tam nihče od njega ni pričakoval nič. Naj zdaj pokaže, kje je in kako se lahko kosa na ravni, na kateri bomo igrali. Dobro je sprejel sporočilo in pokazal, kaj zna. Je pa pred njim še veliko dela.

Zvezdan Mitrović, trener Cedevite Olimpije o Žigi Daneuu

Ko ga je pogledal v oči, ga je stisnilo

»Trener je imel z menoj pred tekmo pogovor, ki me je izredno motiviral. Sicer me je malo stisnilo, ko me je pri tem pogledal globoko v oči. A gledal sem ga nazaj, vzpostavila sva očesni stik in takrat mi je bilo jasno, da moram pokazati dobro predstavo in upravičiti njegovo zaupanje. Iskreno ne vem, če bi lahko bil bolj zadovoljen s prikazanim,« je bil po tekmi v dvorani Tri lilije do ušes nasmejan Žiga Daneu, ki je zaradi karakterja izredno priljubljen pri soigralcih. Da mu je lahko proti Krki ponudil večjo minutažo, je Mitrović izven ekipe zaradi pravila štirih tujcev v domačih tekmovanjih pustil Devina Robinsona, bržkone največjo okrepitev v poletnem prestopnem roku. Očitno je pragmatični črnogorski strateg dobro vedel, kaj počne, saj je Daneu prikazal najboljšo predstavo kariere.

Pod Mitrovićem Cedevita Olimpija še naprej kaže izredno spodbudne igre. Izjemno agresivno obrambo spremlja raznovrsten napad, v katerem se vseh pet igralcev na parketu ves čas giblje in išče dodatno podajo, s katero pogosto najdejo prostega soigralca. Predvsem pa svežino prinaša dejstvo, da nihče ne razmišlja egoistično oziroma pretirava z individualnimi potezami, kar je bila praksa predvsem v lanski sezoni, pa tudi nekaterih pred njo. »V moštvu smo to pot igralci, ki smo se izredno hitro ujeli. Vsi smo dobri fantje, zato je vzdušje na treningih in tekmah odlično. Poleg tega smo vsi ambiciozni in željni napredovanja, kar se kaže tudi na parketu. Posledično nam raste samozavest, zato optimistično pričakujemo začetek lige ABA in evropskega pokala, kjer se želimo predstaviti v boljši luči kot lani,« je pojasnil Daneu.

Ni verjel, da bo toliko igral

Kljub odlični predstavi proti Krki se Olimpijina številka 41 zaveda, da tako zajetne minutaže v prihodnje bržkone ne bo deležen. »Ko smo začeli s pripravami, nisem verjel, da bom igral toliko, kot sem proti Krki. Verjamem, da je to zasluga trdega dela na treningih. Na meni je, da s tem nadaljujem, nato pa bo trener odločil, kdaj in koliko bom igral,« pametno razmišlja Daneu, ki je košarkarsko pot začel pri Olimpiji, bil pred dvema sezonama na posoji pri Iliriji, lani pa pri Heliosu. »Lani trener ni posebej verjel vame, zato moja samozavest ni bila visoka. Letos je povsem drugače, zdaj je na najvišji možni ravni. Pri Mitroviću se odlično trenira, ko naredim kaj narobe, mi to pove. Včasih me tudi nadere, a to z dobrim namenom. Izredno sem zadovoljen in prepričan, da bom pod njegovim vodstvom močno napredoval, kar se na nek način že kaže. Verjamem, da bo tako tudi pri ostalih treh mlajših Slovencih Gregorju Glasu, Roku Radoviću in Binetu Prepeliču. Vse nas ves čas spodbuja in poudarja, naj dokažemo, kaj znamo ter zakaj smo tukaj.«