»Predfestivalsko obdobje bo poleg delavnic in strokovnih srečanj ponudilo tudi predstave partnerskih gledališč, ki jih bomo gostili v sklopu sodelovanj s projekti Ustvarjalne Evrope,« je povedal umetniški vodja Marko Bulc. »Gre za eno redkih priložnosti, ko lahko vrhunske predstave gledamo v Ljubljani. Festival je tudi izredno pomemben za ustvarjalce predstav, kot spodbuda lokalne scene,« je še izpostavil.

»Cilj festivala je, da lutkarstvo, ki je sicer bolj odrinjeno, izstopi iz marginalnega v vsej svoji moči,« je dejal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan. »Velja za enega pomembnejših festivalov sodobne lutkovne umetnosti, kar potrjuje odziv mednarodnih selektorjev, ki na naš festival prihajajo v rekordnem številu,« je dodal. Na letošnji festival namreč prihaja okoli 300 različnih lutkovnih ustvarjalcev iz 14 držav, Ljubljano pa bo v tem času obiskalo tudi 70 selektorjev mednarodnih festivalov, umetniških vodij in direktorjev tujih gledališč.

»Že v vizualni podobi letošnjega festivala vidimo, da v svetu, ki se počasi krivi, iščemo barve,« je povedal dramaturg Benjamin Zajc. »Če želimo otrokom pokazati svet takšen, kot mora biti, oziroma takšen, kot si ga želimo, predstave za odrasle kažejo svet takšen, kot je. Svet, ki se je očitno zalomil in potrebuje ogledalo, s katerim preverimo, kaj je šlo narobe,« je pojasnil. Po njegovih besedah se umetnost ne pretvarja, da lahko reši svet, vendar predstavi drugačen vidik gledanja na stvari. »Predstave potujejo od zelo klasične animacije in lutkovnih tehnik do neke popolne dekonstrukcije termina lutke. Od bolj aktualnih tem se sprehodimo do bolj osebnih, takšen primer je predstava Teror,« je še dodal.

Benjamin Zajc, dramaturg: »Če želimo otrokom pokazati svet takšen, kot mora biti, oziroma takšen, kot si ga želimo, predstave za odrasle kažejo svet takšen, kot je. Svet, ki se je očitno zalomil in potrebuje ogledalo.«

Otvoritvena predstava festivala bo Hiša za lutke priznane norveške režiserke Yngvild Aspeliv. »Predstava je skoraj solo. Skoznjo vidimo moč lutk, vidimo, kako z njimi izraziti nekaj, česar z besedami ne moreš. Ponazarja stanje protagonistke,« je povedala članica igralskega ansambla LGL Maja Kunšič.

Tri predstave, in sicer 410 kilometrov, Razmetana soba in Šolski zvezek, so nastale v sklopu BiTeatra, s katerim LGL spodbuja lutkovne prvence prihajajočih gledaliških umetnikov. Predstava Šolski zvezek, ki je režijski debi igralke Mie Skrbinac, je nastala po istoimenskem romanu. »Namenjena je mladostnikom in odraslim, gre pa za zgodbo o dvojčkih, ki sta zaradi vojnih razmer prisiljena v nekatera ekstremna dejanja, da bi preživela,« je pojasnil Voranc Boh, ki je del zasedbe te predstave.

Zaključna predstava Oslovska maša se bo odvijala v Cankarjevem domu. V času festivala bo potekal tudi 3. Vikend neodvisnega lutkovnega gledališča, festival neinstitucionalne slovenske lutkovne scene v produkciji Hiše otrok in umetnosti. Kot spremljevalni program bodo organizirana strokovna srečanja in delavnice, ogledati si bo mogoče tudi muzej lutk KU KU.