Potem ko se je končal prestopni rok, se slovensko nogometno prvenstvo začenja na novo. Po osmih krogih je v najboljšem položaju Olimpija, a sta Maribor in Celje z zadnjimi okrepitvami in predstavami na igrišču potrdila, da sta ob Ljubljančanih glavna kandidata za naslov prvaka. Ker bosta Olimpija in Celje jeseni odigrala šest tekem v konferenčni ligi, je v najboljšem položaju Maribor, ki ne bo imel evropskih obveznosti. Trener Ante Šimundža, če bo ostal na klopi, bo imel dovolj časa, da uigra zasedbo, ki jo je turški vlagatelj Acun Ilicali dopolnil s petimi kakovostnimi okrepitvami. Mariborski strokovni štab bo ob 20 kakovostnih igralcih še pod hujšim pritiskom, da osvoji naslov prvaka.

Albert Riera, trener Celja: »Vsi vidijo, da je Celje zdaj veliko boljša ekipa, kot je bila pred mesecem dni, in bo še napredovala. Začenja se celjski šov.«

Šimundži se trese stolček

Maribor je v slovenski ligi doživel prvi poraz po 18. februarju, ko ga je premagalo prav Celje. Niz nepremaganosti je trajal 21 tekem. »Noben poraz ni dobrodošel. Proti Celju bi po prikazanem lahko tudi zmagali. Nogomet je zanimiv prav zaradi tega, ker lahko zmaga tudi ekipa, ki je bila pred tem daleč od uspeha. Ekipe v ligi smo si po točkah zelo blizu, končana ni še niti prva četrtina prvenstva in smo še daleč od odločitve,« je povedal trener Maribora Ante Šimundža, ki je imel veliko pripomb k sojenju Mateja Juga. Pokazal je kar 14 rumenih kartonov (5 Celju in 9 Mariboru), od tega deset že v prvem polčasu. Po porazu na štajerskem derbiju se je Šimundža znašel pod drobnogledom novih turških lastnikov, ki so pričakovali, da se bo z zmago na vrhu lestvice izenačil z Olimpijo.

Po poletnem kaosu, ki ga je v Celju povzročil prihod trenerja Alberta Riere, so se stvari umirile in slovenski prvaki so znova v šampionskih tirnicah. »Vsi vidijo, da je Celje zdaj veliko boljša ekipa, kot je bila pred mesecem dni, in bo še napredovala. Začenja se celjski šov,« je jasen trener Celja Albert Riera, ki ima na razpolago najboljši kader v ligi. Največja dodana vrednost ekipe je Svit Sešlar, za katerega je trener Riera zahteval, da pride v Celje, ki je njegovo rojstno mesto. Mladi slovenski reprezentant, ki je na prvih dveh tekmah za Celje dosegel dva gola in prispeval eno asistenco, je predober za slovensko ligo in preslab za turško. Z vključitvijo v sistem igre Celja ni imel težav, saj je vse enako kot v času, ko je z Riero vodil Olimpijo do dvojne krone. Celje ima med vsemi klubi največ notranjih rezerv, saj bo veliko boljše, ko se bosta vrnila poškodovani vezist Mark Zabukovnik in reprezentančni bočni branilec Žan Karničnik.

Olimpija brez okrepitev

Olimpija je v dosedanjem delu sezone zapustila najboljši umetniški vtis. Čeprav ima samo iz blagajne Uefe že zagotovljen prihodek petih milijonov evrov, se v zadnjih urah prestopnega roka ni okrepila. V vodstvu kluba menijo, da bo največja okrepitev 23-letni Hrvat Antonio Marin, ko bo oktobra okreval po poškodbi kolena (strgana križna vez). Učinek Olimpije bo odvisen od tega, kako bo vodstvo kluba izpolnjevalo obveznosti iz pogodb do igralcev in jih nagrajevalo za uspehe ter poteze trenerja Victorja Sancheza, ko bo ekipa zašla v krizo. Vso sezono je nemogoče odigrati na takšni ravni kot prva dva meseca sezone. 

{MEDIA_POSITION}ArticleEmbed100-689048{/MEDIA_POSITION}