Uprizoritev Razpoka razpira distopično podobo sedanjosti, zaznamovano z nadzorom, pohlepom ter zlorabo moči, hkrati pa izziva ustaljene predstave o naravi sveta, ki jih ima večina. Obe omenjeni razsežnosti se izrazito neposredno zgoščata v protagonistu Noahu, kot ga v premišljeni in natančni retrospektivi utelesi Gašperin, piše v utemeljitvi nagrade.

Ta svoj zagonetni lik skozi rekonstrukcijo njegove zgodbe na raznovrstne načine razplasti skozi odrski čas in čustvene lege: med mladostno igrivost in postopno usihanje, med angažirani idealizem in naraščajoča razočaranja, med ljubezen in krutost, agresijo in nežnost, navsezadnje tudi med občutek poslanstva ter vse večjo družbeno in intimno izolacijo - pri tem pa v ozračju nenehne napetosti, ki se naseli v njegov celotni izraz, vešče ohranja ravnotežje na zabrisani meji med resničnostjo in notranjimi demoni, spleteno v občutljivem sozvočju s soigralko ter celostno zasnovo uprizoritve, je zapisala komisija.

Uprizoritve gledališke sezone 2023/2024 je ocenjevala komisija, ki jo sestavljajo novinar kulturne redakcije Dnevnika Gregor Butala, dramaturg in mladi raziskovalec na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Jakob Ribič ter upokojena profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji Poljane Marjana Lenasi - Lipovšek.

Nagrado je Gašperinu po nocojšnji premieri premiero drame Ödöna von Horvatha Kazimir in Karolina izročil predsednik Dnevnikove komisije Butala.

Preberite še:

Jernej Gašperin, dobitnik Dnevnikove nagrade: Najlepše je, ko se zgodi nekaj nepričakovanega