Čeprav naj bi avstrijski proizvajalec spodnjega perila Huber Holding dokončno sprejel odločitev, da ne bo vstopil v lastništvo Polzele, prva dama družbe Karmen Dvorjak ostaja optimistična: »Tega še nisem prejela v pisni obliki.« Poudarila je, da zadnjo odločitev pričakuje od lastnika Huberja, enega najbogatejših zemljanov Roberta Ng Cheea Sionga. V primeru, da Huber od upnikov ne bo odkupil terjatev in z njimi dokapitaliziral Polzelo, pa naj bi po zatrjevanjih Dvorjakove obstajali še drugi možni strateški partnerji.

Kljub precejšnji negotovosti o tem, ali bo Polzela, ki zaposluje okoli 300 ljudi, preživela, je družba pred dnevi na transakcijski račun prejela drugo polovico državne pomoči. Na podlagi državnega poroštva ji je pol milijona evrov nakazala Delavska hranilnica. Toda, če bodo upniki, ki jim družba dolguje okrog 10 milijonov evrov, podprli predlog prisilne poravnave, bo Polzela že prihodnje leto zopet potrebovala državno pomoč, in sicer v višini kar 1,8 milijona evrov. Medtem ko je milijon evrov predviden za poplačilo letos odobrene državne pomoči, bo preostali znesek namenjen za izvedbo sanacijskega načrta. Kako so v Polzeli potrošili pol milijona evrov, Dvorjakova ni konkretno odgovorila: »Sveža sredstva smo porabili v skladu s programom prestrukturiranja za nemoten potek proizvodnje.«

Če ji ne bo uspelo najti strateškega partnerja, ima Polzela rezervni načrt. Tako bi banke upnice v osnovni kapital pretvorile del svojih terjatev, ki skupaj znašajo okrog šest milijonov evrov, nato pa Polzelo prodale. Teren za morebitno dokapitalizacijo so lastniki, med katerimi družba pooblaščenka Polzela – delnica obvladuje več kot polovico delnic, pripravili na junijski skupščini. Takrat so odločili, da lahko upniki v osnovni kapital pretvorijo svoje terjatve. Da bi bila dokapitalizacija uspešna, bi morali navadni in ločitveni upniki v kapital družbe spremeniti za najmanj tri milijone evrov terjatev. Seveda ob predvidevanju, da bodo upniki v zadostni meri podprli prisilno poravnavo. Enomesečni rok, v katerem upniki lahko glasujejo o predlogu prisilne poravnave, je začel teči v prvi polovici decembra. Prav tako se bo v prvi polovici januarja iztekel rok, do katerega lahko navadni in ločitveni upniki vplačajo nove delnice.

V Polzeli sicer ne dosegajo zastavljenih ciljev iz načrta o finančnem prestrukturiranju. Medtem ko so novembra načrtovali 700.000 evrov prihodkov od prodaje, so jih dosegli le 575.000 evrov. Po načrtu bi morali biti denarni tok iz poslovanja (EBITDA), dobiček iz poslovanja (EBIT) in čisti poslovni izid pozitivni. Toda vsi trije kazalci so bili negativni, pri čemer je čista izguba znašala skoraj 133.000 evrov. Zaostajanje za zastavljenimi cilji so v družbi utemeljili s tem, da obljubljene državne pomoči niso prejeli pravočasno. Zato so bili prihodki od prodaje letos za 1,1 milijona evrov nižji od načrtovanih.