»Za vse je kriva država, ker je dopustila, da so prejšnji vodilni vse pokradli, nam delavcem pa so ostali dolžni. Mi smo morali o vsem molčati, tisti, ki je preveč spraševal, pa je prihodnji dan dobil odpoved,« je povedala ena od delavk, ko je zapuščala včerajšnji zbor delavcev, na katerem je vršilec dolžnosti predsednika uprave Peter Kunstič zaposlenim povedal, da bi še lahko delali. A le, če jim bo prisluhnila tudi država. Večina zaposlenih je tovarno včeraj zapustila molče.

Delo je, a ne smejo delati

Kunstič je dejal, da se je naloge, da ohrani tovarno pri življenju, lotil resno. Ob tem upa, da bo finančna uprava prihodnji teden, ko bi morali izplačati plače, deblokirala račune, ki so blokirani od konca julija zaradi neplačanih prispevkov. Po Kunstičevem mnenju bi država morala družbo tudi dokapitalizirati. »Zaposleni morajo doma počakati vsaj do 25. avgusta, saj poslovodstvo ne sme naročati ljudem dela ali storitev, če jim za to ne more zagotoviti tudi plačila. Tako veleva kazenski zakonik. To sem jim tudi povedal,« je pojasnil direktor. Po njegovem mnenju tudi v vladi iščejo rešitve za stabilizacijo razmer. Nekaj optimizma vliva pričakovanje jesenskih mesecev, ki so tradicionalno dobri v smislu zagotavljanja tekočega poravnavanja obveznosti, nekaj denarja pa bi lahko ostalo tudi za poplačilo zaostalih obveznosti. Posledic morebitnega stečaja bi se morali zavedati vsi. »Za lokalno okolje in vsakega posameznika bi morebitni stečaj pomenil hud udarec. Novih delovnih mest za to vrsto kvalifikacij na trgu ni,« pravi Tone Rozman, sekretar sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije. Skrbi pa ga, ker je slišal različne interpretacije tega, komu in za kaj vse je šel denar, medtem ko ga za plače zaposlenih ni bilo. Kunstiča zanima tudi, kje je milijon evrov državne pomoči, ki je bila Polzeli izplačana v času, ko je bila predsednica uprave še Karmen Dvorjak. »Res je, da v podjetju nisem niti en mesec, a tega denarja še nisem videl, pa bi ga rad. Predvidevam sicer, da je bil porabljen za nakup repromateriala in tudi za plače, a mi tega še ni uspelo preveriti,« je priznal. Če se bodo pojavili sumi o nepravilnostih, dopušča možnost, da se v preiskavo vključijo tudi kriminalisti.

Deset milijonov evrov dolgov

Polzela je imela konec junija okoli 10 milijonov evrov dolga in prav toliko denarja na računih. Kapitala je bilo za 300.000 evrov. »V tem pogledu Polzela ni problematična, a bo treba zavihati rokave, da ta dolg poravnamo. Potrdili smo tudi že nadaljnje sodelovanje z blagovno znamko Falke, sodni spor pa je bil prekinjen, saj je bila z njimi dosežena sodna poravnava. Posel s tako ugledno blagovno znamko pomeni za nas pomembno referenco pri pridobivanju novih poslov, a bo temu primerno treba prilagoditi tudi proizvodnjo,« je prepričan trenutni direktor. S septembrom v Polzelo na mesto predsednika uprave prihaja Marko Klemenčič.