Nogometni selektor Srečko Katanec je v zadnjem mesecu dni veliko analiziral. Med drugim je ugotovil, da so mediji pomanjkljivo poročali o nerodno izgubljeni tekmi v Švici. Okrcal je tudi navijače, ki so po njegovem po krivici žvižgali reprezentanci na nedavni tekmi z Estonijo v Ljudskem vrtu. Na mestu je pomislek, da je Katanec znova usmerjal energijo v napačno smer in v tem času pozabil kritično ovrednotiti igro slovenske vrste. Če bi uvidel pomanjkljivosti, se morda ne bi pripetil sinočnji zdrs proti Litvi, šele 116. reprezentanci na jakostni lestvici Fife.

Med poročevalci včerajšnjega dogodka je bilo veliko ugibanj, s kakšnimi izgovori bo pred javnost po sploh prvem reprezentančnem remiju v Stožicah stopil Katanec. Bo okrivil sodnike? Bo rekel, da zna danes že vsak igrati nogomet? Bo morda presenetil in rekel, da je bilo vzdušje na tribunah boljše od slovenske igre? »Bili smo veliko boljši. Vedeli smo, da bo težko. Mnogo moštev ima probleme igrati proti tako zaprtemu nasprotniku. Smo na tretjem mestu v skupini, kamor tudi spadamo. Enajstmetrovka za Litvo je bila škandalozna. Vsa čast sodniku. Da je to alibi? Ne, to je pač tako. Jaz se resnično že vse kvalifikacije sprašujem, zakaj je temu tako. S sodniki nimamo sreče. Zanimivo. Danes piskati enajstmetrovko, ki nima povezave z življenjem... Tega ne razumem. Problem je tudi v arogantnem odnosu sodnikov do trenerjev. Dodatne kvalifikacije v novembru? Upam, da nam bodo zvezde bolj naklonjene,« je razlagal Srečko Katanec, ki ni razbral, komu so navijači žvižgali po koncu tekme.

In pogled neposredno z igrišča? »Razočarani smo, saj bi si zaslužili zmago, sploh glede na to, kako so potekale stvari na igrišču. Ne vem, če je bila tisto enajstmetrovka za Litvo v drugem polčasu. Izgubili smo možnost doseči nekaj več, zdaj pa nam preostane le to, da najprej premagamo San Marino, potem pa še nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah. Težave z reflektorji? Seveda ni v redu, če se to zgodi, kajti svetloba je precej slabša. Nekaj manjših težav je seveda bilo zaradi tega, a nikakor ne smemo kriviti luči, kajti razmere so bile enake za obe reprezentanci,« je dodal Valter Birsa, ki je bil v drugem polčasu s strelom od daleč blizu drugemu slovenskemu zadetku.

Selektor Litve Igoris Pankratjevas je remi v Stožicah ocenil za uspeh: »Vesel sem za našo odlično in zbrano igro v obrambi. Srečen sem, da se moštvo ni vdalo, potem ko smo v zadnji minuti prvega polčasa dobili zadetek iz enajstmetrovke. Igralcem sem med odmorom dejal, naj ostanejo disciplinirani, saj se nam bo ponudila možnost za izenačenje. Tekma v Ljubljani proti močnejšemu nasprotniku je bila vsekakor pozitivna izkušnja za mlado litovsko ekipo.«