Nemci so v zadnjo tekmo vstopili na prvem mestu skupine C, saj so imeli za en zadetek boljšo razliko v golih od Poljakov, ki so imeli po dveh tekmah prav tako štiri točke. Da bo »elf« tam tudi ostal, je bilo na pariškem Parku princev bolj ali manj kmalu jasno, saj Severna Irska ni bila dorasel tekmec močni nemški zasedbi. Nemci so že v prvem polčasu pokazali, da so za razred boljši, saj so imeli kar 78-odstotkov časa žogo v svoji posesti, razmerje v strelih pa je bilo 12:1. In rezultat? V severnoirski mreži je kljub številnim priložnostim (zapravljal jih je predvsem Thomas Müller) končala le ena žoga, v 29. minuti je svoj prvi gol na prvenstvu dosegel Mario Gomez, ki je izkoristil lepo povratno podajo Müllerja.

V drugem polčasu so Nemci še naprej prevladovali na igrišču, a so bili v zaključkih akcij vselej nenatančni. Kljub več kot 20 strelom na tekmi severnoirskega vratarja Michaela McGoverna niso uspeli premagati več kot enkrat, so pa kljub zgolj minimalni zmagi vseeno osvojili prvo mesto v skupini, saj Poljaki V Marseillu niso uspeli napolniti ukrajinske mreže.

»Želeli smo doseči več golov, a smo zadovoljni tudi s tem, da smo priigrali več priložnosti kot na prejšnji tekmi s Poljsko. Najbolj pomembno je, da smo popolno prevlado nadgradili s tremi točkami. Zahtevnost in izenačenost tega tekmovanja sta na zelo visoki ravni, kar se kaže v majhnem številu doseženih golov in tesnih izidih,« je po tekmi dejal nemški vezist Mesut Özil.

Poljaki kljub slabi igri do zmage

Na drugi tekmi zadnjega kroga v skupini C so Poljaki, kot rečeno, želeli doseči visoko zmago, da bi morda še lahko prehiteli Nemce na prvem mestu skupine, kajti njihov tekmec je bila že odpisana Ukrajina, ki je v prvih dveh krogih dvakrat izgubila in povsem razočarala. Toda tekme so se lotili preveč lahkotno, Ukrajinci pa so bili očitno odločeni, da ob slovesu od prvenstva popravijo vtis, saj je bila v prvem polčasu Ukrajina precej boljša in imela kar nekaj lepih priložnosti, Poljaki pa so se lahko le nenatančnim strelom nasprotnika zahvalili, da so ob odmoru imeli v rokah izid 0:0.

(Foto: Reuters)

Pred začetkom drugega polčasa je poljski selektor Adam Nawalka opravil prvo menjavo in v igro postal Jakuba Blaszczykowskega, kar se je izkazalo za pravo potezo. Soigralec Josipa Iličića pri Fiorentini je namreč poživil poljsko igro, v 54. minuti pa je tudi zabil zadetek za vodstvo z 1:0, ko se je pred strelom tudi poigral z nekaj ukrajinskimi branilci. Kot se je kasneje izkazalo, je bil to celo odločilen trenutek tekme, saj Ukrajincem kljub ponovni terenski premoči v nadaljevanju tekme ni uspelo izenačiti, so pa imeli v drugem polčasu manj priložnosti kot v prvem. Tekma je bila zadnja za Mihajla Fomenka na klopi Ukrajine, saj je že pred srečanjem sporočil, da bo odstopil. Nasledil naj bi ga nekdanji odlični napadalec Andrij Ševčenko.

Nemci in Poljaki so se s sedmimi točkami zanesljivo uvrstili med najboljših 16 reprezentanc, blizu napredovanju iz skupine pa so tudi debitanti Severni Irci, saj imajo ob treh točkah boljšo gol razliko od Albanije, torej morajo od vseh tretjeuvrščenih ekip prehiteti le še eno, predvsem glede na stanje v skupinah D, E in F pa se zdijo možnosti za to kar velike.