Madžari so imeli pred tekmo s Portugalci že zagotovljen nastop v osmini finala, a kljub temu niso razmišljali o varčevanju z močmi in so se obračuna s favoritom skupine v Lyonu lotili v najmočnejši zasedbi. Portugalci podobnih dilem niso imeli, saj so bili po dveh remijih v nezavidljivem položaju, za nadaljevanje prvenstva v izločilnih bojih pa so potrebovali tudi tokrat osvojiti vsaj točko.

Tekma se je začela po pričakovanjih s portugalsko ofenzivo, ki pa je bila dokaj jalova. Madžari so bili ob že zagotovljenem napredovanju sproščeni in so se tudi zato dobro kosali z nasprotnikom, v uvodnih minutah pa so dopustili le dve manjši priložnosti za strel Joau Mariu in Naniju, ki pa sta žogo poslala prek vrat. V 19. minuti je nato sledil hladen tuš za Portugalsko, saj so se znašli v zaostanku, česar gotovo niso pričakovali. Madžari so imeli kot, portugalski branilci pa so slabo izbili žogo le na nogo Zoltana Gere, ki je s takojšnjim volejem z roba kazenskega prostora dosegel izjemen gol in pri 37 letih postal najstarejši strelec na evropskih prvenstvih. Če bi nekaj minut kasneje zadel še Akos Elek, bi verjetno Portugalci že po 25 minutah ostali le še pri teoretičnih možnostih, da nadaljujejo prvenstvo, a jih je z obrambo rešil vratar Rui Patricio. V nadaljevanju so se Portugalci zbrali in spet prevzeli pobudo ter v 42. minuti končno zadeli, po lepi globinski podaji Cristiana Ronalda je zadel Nani in po polovici tekme sta bili moštvi rezultatsko poravnani.

Dzsudzsak:Ronaldo 2:2

Če so Portugalci med odmorom gotovo skovali načrt, kako priti do zmage, so jim ga Madžari takoj na uvodu drugega polčasa podrli. Po minuti nadaljevanja je Ricardo Carvalho na robu kazenskega prostora s prekrškom ustavil Adama Szalaija, s prostega strela pa je tudi ob pomoči živega zidu uspešen madžarski zvezdnik Balazs Dzsudzsak. Kot po prvem madžarskem golu je tudi po drugem takoj sledila še priložnost Eleka, a je tudi to zapravil. Kazen je sledila v 50. minuti, ko je končno svoj prvi svetli trenutek na prvenstvu dočakal Ronaldo, ko je po podaji Joaa Maria z desne strani žogo s peto mojstrsko poslal v mrežo. A tem golom se je Portugalec vpisal v zgodovino kot prvi igralec, ki je zadel na štirih zaporednih evropskih prvenstvih.

Portugalski lov na vodilni zadetek je zatem trajal le pet minut, saj so jih Madžari še tretjič na tekmi šokirali. Znova je udaril Dzsudzsak, ki je s podobnega položaja kot pred nekaj minutami znova izvajal prosti strel in zadel živi zid, toda prišel je do odbite žoge in se odločil za ponoven strel z desne strani kazenskega prostora ter ponovno s pomočjo dotika portugalskega igralca zatresel mrežo. Izjemna tekma je potekala v visokem ritmu s številnimi priložnostmi in tako ni bilo treba dolgo čakati na že šesti gol. Po predložku rezervista Ricarda Quaresme je po visokem skoku z glavo še drugič zadel Ronaldo in Portugalci so spet lažje dihali.

Po tretjem izenačenju se je igra umirila, ritem pa je močno padel. Portugalci so imeli pobudo, a niso več tako silovito napadali kot pred tem in Madžari so precej lažje branili neodločen izid ter s tem prvo mesto v skupini. V zaključnih minutah so se nato tudi Portugalci sprijaznili s takšnim razpletom in moštvi sta se razšli z delitvijo točk.

Avstrijci nemočno napadali in izpadli

Drugo tekmo v skupini F med Avstrijo in Islandijo je gostil največji francoski stadion Stade de France v predmestju Pariza. Avstrijci so imeli pred seboj le en cilj, premagati Islandce in se uvrstiti v osmino finala, a podobnih misli so bili tudi debitanti na evropskih prvenstvih, le da je Islandiji za uresničitev sanj zadoščal že remi.

V uvodu tekme ni bilo nič od pričakovane avstrijske ofenzive in Islandci so celo prvi zapretili, ko je že v tretji minuti s strelom s 25 metrov vratnico zadel Johann Gudmundsson, nevarni pa so bili tudi v 15. minuti ob poskusu Karija Arnasona z roba kazenskega prostora. Dober začetek so Islandci v 19. minuti nato nadgradili še z vodilnim golom, veliko zaslug zanj pa ima Aron Gunnarsson, ki je iz avta žogo od daleč vrgel v kazenski prostor do Arnasona, ta pa jo je podal do Jona Bodvarssona, ki je nato zatresel avstrijsko mrežo.

Sledile so minute avstrijske premoči, ki pa je naši severni sosedi nikakor niso znali kronati z izenačujočim golom. Zelo blizu pa so bili, ko jim je David Alaba priboril enajstmetrovko, toda zvezdnik Bayerna presenetljivo ni sam izvedel kazenskega udarca, temveč je odgovornost prevzel branilec Aleksandar Dragović, ki pa je zadel le vratnico.

(Foto: Reuters)

Premoč Avstrijcev, zmaga Islandcev

V drugem polčasu so Avstrijci vse stavili v napad in v 60. minuti zasluženo izenačili, ko je lepo preigraval Alessandro Schopf, nato pa tudi natančno meril z roba kazenskega prostora. Avstrija je bila spet v igri za napredovanje, a je potrebovala še vsaj en zadetek. Islandci so bili zbiti pred svoja vrata, Avstrijci pa so v svojem najboljšem polčasu na prvenstvu nizali priložnost za priložnostjo, a nikakor niso uspeli priti do vodstva. Tako je ostalo vse do zadnje, 94. minute, ko so Avstrijci napadli tudi z branilci in zadaj pustili ogromno praznega prostora. Sledila je kazen, saj so Islandci prišli do žoge in izvedli protinapad treh proti enemu, ki ga je po podaji Theodorja Bjarnasona z golom zaključil Arnor Traustason in Islandiji priboril prvo zmago na evropskih prvenstvih.

Ronaldo Hrvatom napovedal slovo

Po razburljivem zadnjem krogu je na vrhu skupine F pristala Madžarska s petimi točkami, druga pa je bila z enakim izkupičkom, a slabšo razliko v golih, Islandija. Portugalci so kot veliki favoriti skupine pristali šele na tretjem mestu, a so si vseeno priigrali napredovanje, v osmini finala pa jih že v soboto čaka obračun z razigranimi Hrvati.

»Hrvaška je naš naslednji nasprotnik? Vem, zelo so dobri in imajo odlične igralce. A verjemite mi, da jih bomo premagali. Prebudil sem se v pravem trenutku in rekel bom samo to: 'Hrvati, v soboto greste domov!'« je po tekmi o naslednjem tekmecu dejal Cristiano Ronaldo.

Islandci se bodo v osmini finala pomerili z Angleži. »Ko Islandije ni bilo na velikih tekmovanjih, sem vedno navijal za Anglijo, zdaj pa jim bomo poskušali preprečiti pot v četrtfinale prvenstva. Ne morem opisati veselja. Z nami v Franciji je 10.000 islandskih navijačev in ko se ozrem na tribuno, prepoznam številne obraze. Kot bi bili velika družina,« pa je po izjemnem razpletu dejal islandski branilec Kari Arnason.