Polomija opevane Barcelone proti Paris Saint-Germainu (0:4) na uvodni tekmi osmine finala lige prvakov še vedno močno odmeva. Analitiki se vse bolj nagibajo k ugotovitvi, da se naposled izteka šampionsko obdobje katalonskih zvezdnikov, ki so v zadnjem desetletju s številnimi osvojenimi lovorikami v največji meri narekovali ritem v evropskem nogometu.

V tekmah na izpadanje še nobeno moštvo v zgodovini lige prvakov ni nadoknadilo štirih golov zaostanka, zato Barcelona pred povratno tekmo skorajda nima več možnosti za čudežni zasuk. Glede na to, da bo v španskem prvenstvu verjetno predala prestol Realu iz Madrida, bo morala najti uteho v kraljevem pokalu, kar ne bo prineslo miru na stadion Camp Nou. Že zdaj je bolj ali manj jasno, da je Barcelona zgolj v enem večeru zakockala vso sezono in marsikaj postavila na kocko. Mimogrede, prvi zvezdnik kluba Lionel Messi brez osvojene lige prvakov seveda ne bo imel nikakršnih možnosti za osvojitev prestižne zlate žoge.

Po nočni mori v Parizu je vse več indicev, da je dokončno počilo na relaciji med trenerjem Luisom Enriquejem in zvezdniško zasedbo, ki je ocenjena na vrtoglavih 750 milijonov evrov. Španski mediji imajo zanesljive vire, ki trdijo, da je garderoba izgubila zaupanje v svojega trenerja, ki ga je njegov tekmec na klopi PSG Unai Emery povozil v taktičnem smislu. Enrique je v prejšnjih dveh letih delovanja v Barceloni sicer osvojil pet od šestih lovorik, v tej sezoni pa se je katalonski stroj že večkrat ustavil predvsem zaradi trenerjeve napačne taktike in neposrečene izbire začetne enajsterice.

Luis Enrique je po svojem najhujšem porazu na klopi blaugrane povrhu izgubil živce med intervjujem z novinarjem Jordijem Grauom, ko so ga zmotila provokativna vprašanja. Ko so se ugasnile kamere, se je besno zapodil proti novinarju, da so ga morali miriti trije varnostniki. Morda so mu tudi nogometaši z anemično igro, ko v uri in pol ni bilo njihovega odziva na pritisk PSG, sporočili, da ga ne želijo več na trenerskem položaju. Enriqueju sicer poteče pogodba z Barcelono po koncu sezone, med glavnimi kandidati za njegovega naslednika pa mediji favorizirajo temperamentnega trenerja Seville Jorgeja Sampaolija.

Evforija v Parizu po visoki zmagi nad potolčeno Barcelono medtem ne pojenja. Če se bo PSG uvrstil v četrtfinale, bo prav gotovo postal eden od favoritov za evropsko lovoriko. Francozi so navdušeni nad predstavo argentinskega vezista Angela di Marie, ki je oba gola dosegel zunaj kazenskega prostora, kar se Barceloni ni pripetilo vse od sezone 2003/04. Di Maria je pred tem igral proti Kataloncem v dresu madridskega Reala, ko je na zadnji medsebojni tekmi v finalu španskega pokala prav tako potopil Barco z dvema zadetkoma. Pariško igro je poživil tudi Julian Draxler, ki je PSG okrepil pozimi in zadel na premieri v vseh treh tekmovanjih.

V gostujočem moštvu so zatajili vsi zvezdniki na čelu z Messijem, ki se v kazenskem prostoru PSG sploh ni dotaknil žoge, prav tako pa ni ustvaril niti ene priložnosti za Barcelono, kar se mu v ligi prvakov še ni zgodilo. Argentinec bi moral takoj po tekmi odpotovati v Kairo na predstavitev kampanje proti hepatitisu C, a je zaradi bolečega poraza odpovedal potovanje. In še to – igralci PSG so pretekli občutno več kot Barcelona (v kilometrih 113,5:105,1), bili so agresivnejši pri odvzemanju žog (48:37), prav tako so sprožili več strelov (16:6)…