Maroška hrana, katere čudovita predstavnica je ta čili, je med najbolj toplimi, pomirjujočimi in okusnimi na svetu!

Poglejmo si sestavine, ki so naštete v nadaljevanju. Imamo rdečo papriko, čičeriko, paradižnikovo kašo. Vse tri sestavine same po sebi niso ravno med najbolj zanimivimi. Ko pa jih združite ter jim dodate še vse te tople, dišeče in zdrave začimbe, pa se zgodi nekaj čarobnega! Vse te začimbe, vsi ti polni okusi! Malo pikantnosti pa jed naredi še bolj toplo. Odlično!

S čim pa lahko to zelenjavo postrežete? Lahko s katero koli kvinojo, belo, rdečo ali mešanico kvinoj. Pri pripravi kvinoje je zelo pomembno, da jo pred kuho dobro splaknete pod tekočo vodo, saj je sicer rada grenka. Ko pa jo splaknete, skuhate v soljeni vodi, je pa nadvse odlična. Če vam kvinoja ni preveč všeč ali pa je trenutno nimate, lahko ta čudovit čili postrežete tudi z rižem – tudi rjavi riž je odličen in še bolj zdrav – ali pa s polento ali kuskusom ali njoki.

Preden pa pogledamo, kaj za pripravo potrebujete, poglejmo, katere odlične jedi še lahko pripravite s čičeriko.

Solata za s seboj s čičeriko, artičokami, feto in limoninim prelivom

Čičerikini zvitki s tzatziki omako in bulgurjem

Kvinojin krožnik s pečeno čičeriko in paradižnikovim prelivom

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Riževa solata s čičeriko

Domači humus

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

(olivno) olje

1/2 (rdeče) čebule

2 stroka česna

1 velika rdeča paprika

1 zvrhana žlička kurkume

1/2 žličke čilija v prahu (ali kajenskega popra)

1/2 žličke garam masale

1/4 žličke mletega kumina

1 noževa konica cimeta

2 dcl paradižnikove kaše

2 mali pločevinki čičerike (ali ena velika)

1 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/4 jušne kocke)

sol

poper

150 g (rdeče) kvinoje

2 vejici svežega peteršilja za okras

PRIPRAVA

V kozici segrejte žlico olja in na segretem zmehčajte sesekljano čebulo. Na zmehčano čebulo dajte sesekljan česen, nato pa še kurkumo, kumin, čili, garam masalo in cimet. Vse dobro premešajte, da se čebula in česen lepo obarvata. Nato dodajte papriko in kuhajte še nekaj minut, da se paprika malenkost zmehča. V kozico dodajte še paradižnik in jušno osnovo ter premešajte. V omako umešajte še odcejeno in splaknjeno čičeriko, kuhajte približno 10 minut, da se čičerika segreje in prepoji z omako, potem pa poskusite in popoprajte in dosolite, če je potrebno.

V vreli soljeni vodi skuhajte kvinojo po navodilih na embalaži.

Kvinojo servirajte na krožnik, prelijte s čili omako in okrasite s peteršiljem ter takoj postrezite.