Ta sončkast kolač je primeren za vsak letni čas, saj je pripravljen s sestavinami, ki so na voljo vse leto. In ne le, da je tako zelo lep, še tako zelo lepo sočen je, tako zelo lepo diši in tako zelo dober je. Naravnost fantastičen je in obožujejo ga čisto vsi, ki so ga poskusili. In ne le, da je takoj po peki fantastično mehak in sočen, tak ostane še nekaj dni kasneje. Če vam ga slučajno uspe nekaj prihraniti, ga hranite nekaj dni v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Čeprav je kolač zelo enostaven in čisto nič načičkan, je ravno njegova enostavnost njegova vrlina. Odličen je kadar koli v dnevu, pripravite ga za tisti poseben pregrešni zajtrk čez vikend, odličen je za k popoldanski kavi ali čaju, fantastičen je tudi kot sladica. Ta kolač navduši z okusom, barvo, vonjem in enostavno pripravo.

Preden pogledamo, kaj potrebujete za pripravo in kako ga pripravite, pa še nekaj idej za sladice, ki jih lahko pripravite čez vse leto, saj sestavine niso posebno sezonske:

Kokosove kroglice s temno čokolado

Korenčkovi mafini s kremnim namazom

Palačinke s kokosom

Čokoladna mascarpone tortica brez moke

Jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro

Še več idej za sladice najdite na spletnem mestu www.sitfit.si pod oznako sladice.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 8 kosov)

113 g masla + 1 žlica masla za namastitev pekača

150 g sladkorja

30 g mletih mandljev

160 g moke

1 žlička pecilnega praška

2 jajci

1 žlička vanilijeve esence

1 limona (lupinica in njen sok)

0,5 dcl mleka

sladkor v prahu za posip

PRIPRAVA

Maslo sobne temperature zmešajte s sladkorjem, da dobite puhasto zmes. Postopoma dodajajte jajci in dobro premešajte, potem pa dodajte še vanilijevo esenco in še enkrat dobro premešajte. Limono operite pod toplo vodo in osušite s kuhinjsko brisačo, nato pa najprej naribajte njeno lupinico, nato pa jo še ožemite. V jajčno zmes nato vlijte limonin sok in mleko ter naribano limonino lupinico ter zmešajte. Moko in mandlje ter pecilni prašek zmešajte v ločeni posodi, potem pa jih dodajte v jajčno zmes in nežno premešajte le toliko, da se sestavine dobro povežejo.

Pekač premera 23 cm dobro namastite in potresite z moko. Za lažjo serviranje spodnji del pekača obložite s papirjem za peko. Vanj zlijte zmes in jo razporedite po vsej površini.

Pekač prenesite v pečico in pecite 25 minut v pečici, ogreti na 175°C. Po 25-ih minutah preverite, če je kolač pečen; vanj zapičite zobotrebec in če pride ven čist, je kolač pečen, sicer pa ga postavite nazaj v pečico še za nekaj minut. Ko je kolač pečen, ga še 10 minut pustite v pekaču, nato pa ga vzemie iz pekača in ohladite.

Kolač popolnoma ohladite, nato pa ga potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.