Ne le, da je ta recept še en nov način za porabo vseh tistih jajčevcev, ki jih je konec poletja res ogromno, ampak je tudi resnično dober. Ni primeren le za tiste, ki ne jejo mesa in si želijo končno res dobre brezmesne kroglice, odličen je tudi za vse tiste, ki jejo meso in si vsake toliko časa želijo nekaj novega, nekaj presenetljivega in nekaj nadvse dobrega. Da, te kroglice so za vegetarijance in vsejedce!

V teh odličnih kroglicah z jajčevci se nahajajo:

JAJČEVCI – Seveda je glavna in najpomembnejša sestavina v teh kroglicah jajčevec. Tega narežemo, popečemo kar na ponvi, da se zmehča in nato zmiksamo, če želimo gladko teksturo kroglic. Lahko ga tudi le zmečkamo.

PARMEZAN – Ta poskrbi za nekaj beljakovin in za veliko okusa.

DROBTINE IN JAJCE – Oba imata vlogo držanja sestavin skupaj. Potrebujemo enako količino drobtin kot parmezana. Za navedene sestavine pa eno jajce.

ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Nekaj odličnega okusa kroglicam dajo že popečeni jajčevci in parmezan. Za tisti popolnoma neubranljiv okus pa poskrbijo še začimbe in dišavnice. Uporabite sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj. Za še več svežine sem dodala še nekaj svežega peteršilja.

Kroglice iz jajčevcev lahko postrežemo na različne načine. Lahko jih potunkamo v odlično paradižnikovo omako in postrežemo s špageti, lahko pa jih vtaknemo v kakšno drugo omako, jih vključimo v sendviče, damo na solato ali pa jemo s katero koli drugo prilogo kar čisto same.

V paradižnikovi omaki najdemo:

PARADIŽNIKE IN PARADIŽNIKOVO KAŠO – Češnjevim paradižnikom ni treba odstraniti lupine, ker je njihova lupina mehka, lahko pa jih seveda olupimo. Uporabite lahko tudi večje paradižnike, ki jih lahko ali pa tudi ne, olupite ali pa kar pelate ali sesekljane paradižnike iz konzerve. Na koncu dodajte še malo paradižnikove kaše, da dobite dovolj omake, v kateri bodo plavali še špageti.

ČESEN – Česen obogati čisto vse, česar se dotakne. Uporabite več ali manj strokov česna ali pa kar malo ali več sušenega mletega česna.

DIŠAVNICE – S paradižniki se čudovito ujemata bazilika ali origano, uporabite kar imate pri roki.

Kroglice z jajčevci v paradižnikovi omaki lahko postrežete s katero koli prilogo po izbiri. Odlična izbira so testenine (za povečanje količine beljakovin v obroku lahko izberete tudi lečine), polenta, riž, pire krompir ali pa kar le dober kruh, s katerim morate pomazati omako do zadnje kapljice.

Najprej pa še nekaj odličnih receptov z jajčevci, kajti jajčevci so resnično čudoviti:

Božanski v pečici ocvrti jajčevci

Pečene bučke in jajčevci v solati s feto

Dišeča klasična grška musaka

Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo

Čudovit namaz iz jajčevcev

Pice z jajčevci in božansko paradižnikovo omako, mocarelo ter svežo baziliko

Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji

Krasna poletna rižota s korenčkom in jajčevcem

Kuskus z zelenjavo na maroški način

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

SESTAVINE (za 2-4 osebe)

Sestavine za kroglice z jajčevcem:

1 žlička (olivnega) olja

1 večji jajčevec oz. približno 500 g

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

1/4 žličke bazilike

1/4 žličke česna

1/4 žličke čebule

1/4 žličke origana

50 g parmezana

50 g drobtin

1 žlička skupaj soli,

1 žlica svežega sesekljanega peteršilja

1 jajce

Sestavine za omako:

1 žlička (olivnega) olja

4 stroki česna

1 večja skodelica češnjevih paradižnikov

1 dl paradižnikove kaše

1 žlica svežih origano listkov ali 1/2 žličke sušenega origana

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

150 g špagetov

1 žlička soli

parmezan za postrežbo

sveži origano za okras

PRIPRAVA

Jajčevec narežite na kockice. V kozici segrejte žličko olja, nanj stresite jajčevec, posolite in popoprajte ter pražite, da se jajčevec zmehča. Če po nekaj minutah jajčevec še ni dovolj mehak in se hoče prijemati na dno kozice, dodajte žlico vode, kozico pokrijte in jajčevec podušite do mehkega. Vmes premešajte.

Zmehčane kocke jajčevca stresite v skledo, kocke jajčevca zmečkajte z mehčalko za pire krompir ali pa jajčevce zmiksajte s paličnim ali navadnim mešalnikom popolnoma v zmes. Dodajte razžvrkljano jajce, parmezan drobtine, sesekljan peteršilj in ostale začimbe. Dobro premešajte.

Iz mešanice oblikujte kroglice. Za lažje oblikovanje roke namočite z vodo. Oblikovane kroglice položite na pekač, obložen s papirjem za peko in ga položite v pečico za približno 20 minut, da se kroglice spečejo in že začnejo malenkost barvati.

V isto kozico, kjer ste zmehčali jajčevec – nič je ni treba umivati – zlijte še žličko olja in nanj stresite češnjeve paradižnike. Segrevajte jih, da se zmehčajo, nato pa jih z zadnjo stranjo kuhalnice zmečkajte. Takrat bodo že začeli spuščati svoje sladke sokove. Dodajte nariban česen, origano ter sol in poper. Premešajte in kuhljajte nekaj minut, da česen začne dišati. Dodajte še paradižnikovo kašo in kuhajte še nekaj minut.

V paradižnikov omako položite pečene kroglice, nežno premešajte in na nizkem ognju kuhajte še toliko časa, da se špageti skuhajo.

Vmes skuhajte špagete v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži. Ko so kuhani, prihranite nekaj tekočine, v kateri so se špageti kuhali. Če je omaka preveč gosta, dodajte nekaj tekočine v kateri so se kuhali špagete. Omako poskusite in po potrebi dosolite.

Špagete vmešajte v omako ali pa jih enostavno le servirajte na krožnik, dodajte omako s kroglicami, potresite še z nekaj sveže naribanega parmezana, okrasite s svežim origanom in takoj postrezite.