Med spornimi dejanji naj bi bila oddajanje prostorov in gostinska ponudba. V Cankarjevem domu so pojasnili, da javno ne objavljajo cenika kongresno-komercialne dejavnosti na podlagi dejstva, da je ministrstvo za kulturo za navedeni cenik večkrat v obdobju med 2020 in 2024 dalo soglasje k cenam v dokumentu, označenem kot poslovna skrivnost, brez pripomb. Prav tako je CD leta 2020 pridobil pozitivno mnenje tedanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, da je anonimnost cenika v skladu z ravnanjem dobrega gospodarja. V CD so dodali še, da tudi drugi javni zavodi, kot je javni zavod Brdo pri Kranju, katerega ustanovitelj je vlada, ali Gospodarsko razstavišče, ki je prav tako konkurenca CD pri dejavnosti na trgu, svojih cenikov javno ne objavljajo.

Kot so še zapisali, so v četrtek iz medijev prejeli stališče ministrstva za kulturo, ki meni, da naj bi cenik kongresno-komercialnih storitev javno objavili. Na podlagi tega so ministrstvo nemudoma zaprosili za novo navodilo. »Kar zadeva javno objavo cenika kongresnega delovanja Cankarjevega doma, smo naročili neodvisno pravno mnenje,« so v Cankarjevem domu zapisali v izjavi za javnost.

Domnevne nepravilnosti v Cankarjevem domu so pod drobnogled vzeli kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, ki vodi predkazenski postopek, v katerem preverja več sklopov očitanih nepravilnosti. Kriminalisti so včeraj dopoldne tudi obiskali CD. »Kot javni zavod smo bili pod lupo različnih nadzornih teles, ki nikoli niso odkrila prav nobenega kršenja zakonodaje,« so zapisali v Cankarjevem domu.

Cankarjev dom: »Kot javni zavod smo bili pod lupo različnih nadzornih teles, ki nikoli niso odkrila prav nobenega kršenja zakonodaje.«

Tik pred imenovanjem novega direktorja

Vprašanje cenika najema poslovnih prostorov v Cankarjevem domu se je odprlo prav v času, ko poteka imenovanje novega direktorja ustanove. Med kandidati je tudi dosedanja direktorica Uršula Cetinski, ki je sicer po neuradnih informacijah dobila podporo tako strokovnega sveta kot sveta zavoda za nov mandat na vrhu največje slovenske kulturne ustanove. Poleg nje je strokovni svet podporo izrekel tudi kandidatu Juretu Novaku, ki trenutno vodi Prešernovo gledališče Kranj.

Na ministrstvu za kulturo so na vprašanje, ali so že odločili o novem direktorju ali direktorici CD, zapisali, da do konca postopka javnega razpisa za imenovanje direktorja ne morejo komentirati poteka postopka.