So rižote in SO rižote. To JE rižota in je neverjetno okusna. In polna samih čudovitih sestavin. Pripravi se dokaj hitro, nadvse enostavno in navduši vsakogar. Ta rižota je odlična tudi pogreta. Morda izgubi na kremnosti, na okusu pa zagotovo ne!

Prava rižota je kremna, sočna, poželjiva in taka, ki navduši. Suhe rižote niso tako poželjive in ne zadovoljijo popolnoma. Po drugi strani pa ne mejo biti preveč tekoče, saj rižota res ni juha. Najti moramo torej pravo razmerje. Najbolje si to predstavljate tako, da naj bo rižota lepo sočna, ko jo zajamete z žlico, vendar pa z žlice ne sme teči preveč tekočine.

V rižoti se nahajajo:

ZELENJAVA - V tej rižoti so jajčevci, bučke, paprike, paradižniki in por – lahko tudi katera koli čebula ali šalotka – ter česen. Ker je konec poletja in ker je vsega tega še mnogo za porabiti. Seveda lahko namesto te zelenjave uporabite brokoli, gobe, grah, korenje … Kar koli imate pač za porabiti. Morda potem uporabite raje timijan namesto bazilike.

MESO - Za proteinski del rižote poskrbi piščanec. Nakockajte izkoščičena zgornja bedra, saj ta tudi ob daljšem (tistih 10-15 minut, da se riž skuha) času kuhanja ostanejo sočna in mehka. Lahko uporabite tudi mleto piščančje ali puranje meso. Rižota bi bila OK tudi z mletim mešanim mestom. Namesto mesa lahko uporabite tudi le gobe. Ali pa bi na koncu kuhanja v takrat še zelenjavno rižoto vmešajte gambere oziroma na kocke narezanega lososa.

RIŽ - Uporabite arborio riž, ki je za rižote najboljši. Lahko pa uporabite polnozrnati rjavi riž. Morda bo rižota potem manj kremna, bo pa vseeno okusna. V tem primeru se bo morda le malo podaljšal čas kuhanja, saj polnozrnat riž potrebuje več časa, da se skuha.

PARMEZAN IN MASLO - Parmezan in maslo ne poskrbita le za okus, ampak tudi za kremnost in svilnatost. Če vam maslo res ni všeč, ga izpustite, parmezana pa raje ne, ker je res odličen. Nekaj parmezana vtaknemo v rižoto, z nekaj pa jo na koncu okrasimo. Za kremnost poskrbi tudi dovoljšnja količina tekočine, saj rižota ne sme biti presuha, seveda pa ne sme biti tako tekoča, da bi bila kot juha.

DIŠAVNICE IN ZAČIMBE - V rižote odlično sodi (večinoma) belo vino, ki se med kuhanjem pokuha, da alkohol izpari; seveda pa ga lahko izpustite. Vendarle pa da vino prav čudovito aromo, zato ga le dodajte, če ga imate na razpolago. Poleg zelenjavne ali piščančje osnove, s katerim riž zalivamo, je v rižoti še nekaj sušene in nekaj sveže bazilike. Če dodate bolj jesensko zelenjavo, priporočamo timijan. Ali pa kar najbolj priljubljen peteršilj.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Najprej pa še nekaj idej za uporabo pozno-poletne zelenjave:

Ratatouille: Pečena zelenjava v paradižnikovi omaki

Brezmesne kroglice z jajčevci v paradižnikovi omaki s špageti

Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo

Makarončki iz enega lonca z zelenjavo in sirom

Pečenice v zelenjavni omaki

Še več poletnih receptov pa najdite pod oznako Poletje.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

2 žlici (olivnega) olja

1 zelena bučka

1/2 jajčevca

2 papriki (lahko različnih barv)

1 žlička soli

1 /2 žličke popra

1 košček masa (neobvezno)

1 por (ali čebula ali šalotka)

2 stroka česna

1 žlička sušene bazilike

120 g riža

200 g piščančjih stegen brez kosti in kože

0,5 dl belega vina (neobvezno)

0,5 l piščančje jušne osnove (ali vode in jušne kocke)

10 češnjevih paradižnikov

1 šopek sveže bazilike

30 g parmezana

PRIPRAVA

V kozici segrejte žlico olja in na segretem popecite narezano bučko, jajčevec in paprike. Začinite s pol žličke soli in četrt žličke popra. Popecite do mehkega, vmes večkrat premešajte. Nato odstranite iz kozice in prihranite za kasneje.

V isti kozici stopite maslo in dodajte žlico olja. Dodajte na kolute narezan por in premešajte ter pražite nekaj minut, da se por zmehča, a ne obarva. Dodajte nariban česen in sušeno baziliko ter kuhajte še minuto, da česen zadiši. Nato dodajte riž in premešajte ter kuhajte minuto, nato pa dodajte še na kocke narezano meso in premešajte ter pražite toliko časa, da meso spremeni barvo iz roza v belo. Posolite in popoprajte s preostalo soljo in poprom. Nato dolijte vino in premešajte ter počakajte, da izpari. Nato pa začnite dodajati segreto jušno osnovo. Najprej dodajte zajemalko in premešajte ter počakajte, da riž popije vso tekočino, nato pa jo postopoma dodajajte toliko krat, da se riž skuha.

Ko se riž skuha, dodajte prej popečeno zelenjavo, svežo baziliko, razpolovljene češnjeve paradižnike in večino parmezana. Nežno premešajte, poskusite in po potrebi dosolite ter nato dolijte toliko vroče jušne osnove, da dobite kremno rižoto. Rižota ne sme biti suha, kot juha pa tudi ne.

Rižoto servirajte, okrasite s svežo baziliko in še nekaj parmezana ter takoj postrezite.