Družina Lukić je podjetje Lumar pod vodstvom Milana Lukića ustanovila leta 1993. Podjetje razvija in gradi unikatne objekte po željah kupcev, ki v življenjskem ciklu minimalno obremenjujejo okolje. Z odličnim poslovanjem je prepričalo organe projekta Gazela in leta 2009 prejelo priznanje zlata gazela. V želji po še hitrejši rasti so januarja 2012 lastništvo podjetja prodali avstrijskemu Green Building Group GmbH. Vendar je zaradi velikih razvojnih razhajanj in poslovne stagnacije družina oktobra 2014 lastništvo podjetja ponovno odkupila in samostojno nadgradila njegovo vizijo, ki jo udejanja s postopno rastjo prihodkov. Od ponovnega nakupa je sin Marko Lukić prevzel lastništvo in vodenje podjetja, ki je v zadnjih letih postalo tehnološko vodilni ter največji slovenski proizvajalec skoraj ničenergijskih montažnih lesenih objektov, ki jih potrjujejo mednarodni certifikati in priznanja.

Rastejo hitreje od konkurence

Lumar IG raste hitreje od konkurence, ker nenehno vlaga v preseganje pričakovanj kupcev z optimizacijo procesov in delovanja za višjo kakovost bivanja v zgrajenih objektih. Še posebno v energetsko učinkovitost, kakovost zraka, dnevno svetlobo, toplotno ugodje in čim manjšo obremenitev okolja. Primer: vsa poraba električne energije za ogrevanje, toplo vodo in gospodinjstvo v 153 kvadratnih metrov veliki hiši je leta 2023 znašala 4400 kilovatnih ur oziroma 73 evrov na mesec. S stalnim povezovanjem različnih panog in tehnologij podjetje izvaja različne pilotne projekte, od prve aktivne hiše za poskusno bivanje in paviljona za Expo Milano do prve certificirane aktivne vzorčne hiše, grajene po konceptu Lumar Zero Emission Living. Tako uveljavlja svojo vizijo in je postalo pionir, promotor, integrator in vodja trajnostne gradnje. Za svoje tehnološke in arhitekturne rešitve ter kakovostno gradnjo objektov je Lumar IG prejel več kot 25 domačih in tujih nagrad, certifikatov in priznanj, med njimi znak kakovosti v gradbeništvu v Sloveniji, Nemčiji in Avstriji, znaka CE in ŰA, certifikata Passivhaus in Green Star, nagrado za družbeno odgovornost Horus, priznanja BestBuy Award in Qudal, priznanja za inovacije in nagrado nemškega gospodarstva.

Podjetje je v Sloveniji in bližnjih evropskih državah do letos zgradilo več kot 2650 objektov, od katerih je več kot 600 pasivnih, ki so v kakovostnem vrhu montažne gradnje v Evropi.

Podjetje je v Sloveniji in bližnjih evropskih državah do letos zgradilo več kot 2650 objektov, od katerih je več kot 600 pasivnih, ki so v kakovostnem vrhu montažne gradnje v Evropi. Letno postavijo nekaj več kot sto objektov, večinoma stanovanjskih hiš. Letos so zaključili tudi gradnjo vrtca v Selnici ob Dravi, ki je prvi skoraj ničenergijski leseni vrtec oziroma javni objekt v Sloveniji, zgrajen povsem iz slovenskega lesa. »Za nas trajnost ni zgolj modna muha, ampak je v DNK našega podjetja in v to vlagamo tudi ogromna sredstva,« pravi direktor Marko Lukić. »Z dosedanjim poslovanjem smo dokazali, da je z jasno vizijo, vrhunskim dizajnom in tehnologijo ter zadovoljstvom tako kupcev kot zaposlenih mogoče tudi v tej panogi dosegati zelo dobre rezultate.« Poslovni rezultati in rast dodane vrednosti v zadnjih petih letih kažejo na odlično poslovanje, ki ima še veliko potencialov za rast in predvsem za trajnostni družbeni dvig kakovosti sobivanja. Dejavnost gradnje objektov je organizacijsko in ekonomično najoptimalnejša v oddaljenosti do petsto kilometrov, zato bo Lumar IG povečal aktivnosti na celotnem krogu sosednjih držav, saj jih je večina del skupnega trga Evropske unije, ki daje velike spodbude trajnostnemu poslovnemu delovanju in bivanju ljudi v objektih, ki jih podjetje razvija in izdeluje. Podjetje je vstopilo tudi v lastniško strukturo podjetja iQwood, ki izdeluje masivne stene brez lepil in kemikalij ter pomembno vpliva na uveljavljanje trajnosti – od hloda do hiše s slovenskim lesom.

{MEDIA_POSITION}ArticleEmbed-688494{/MEDIA_POSITION}

Prihodnje leto ogljično nevtralni in samooskrbni

Večletno načrtovanje trajnostnega delovanja je podjetje sprejelo leta 2018. Letos bo izpolnilo večino zadanih ciljev. Lani so sprejeli trajnostno poslovno strategijo za obdobje od leta 2024 do 2028 za uveljavljanje minimalnega ogljičnega odtisa v delovanju podjetja ter gradnji in življenjski dobi postavljenih objektov. Z zeleno zavezo bo podjetje leta 2025 postalo ogljično nevtralno ter samooskrbno z električno energijo. Med drugim so že izvedli energetsko sanacijo in postavili sončne elektrarne. Poslanstvo podjetja Lumar IG je »Okolju in uporabnikom prijazne objekte delamo funkcionalne in dostopne«. Vrednote zaposlenih pa so strnili v »To je T.I.S.T.O., kar nas dela Lumar – Trajnost-Inovativnost-Strast-Timsko delo-Odgovornost«. Vizijo dopolnjujejo vsakih deset let in trenutna se glasi: Podjetje Lumar IG bo na področju energetsko učinkovitih rešitev bivanja postalo ustvarjalec trendov, s katerimi bo zaznamovalo evropski trg.

V zadnjih petih letih je podjetje tudi s pomočjo javnih sredstev izpeljalo projekta trajnostne transformacije poslovanja in digitalizacije poslovanja. Posebno pozornost so namenili organizaciji poslovnih procesov, razvoju kadrov in blagovne znamke ter digitalizaciji za vključenost vseh deležnikov v gradnji in uporabi novih objektov v naravi. Za uveljavljanje strategije krepijo znanja in spretnosti zaposlenih in postopno vključujejo visokokvalificirane nove sodelavce, s katerimi bodo uveljavljali poslanstvo, vizijo in strategije podjetja. Vse pa bodo vrednote T.I.S.T.O. povezovale v trajnosti, inovativnosti, strasti, timskem delu in odgovornosti, da bodo »delali, kot bi delali zase«. Z jasnimi cilji, proaktivnim sodelovanjem ter kakovostnim, zdravim in prijetnim življenjem lumarjevcev bodo samo še povečevali število zaposlenih in trajnostni vpliv v družbi. Timsko delo je v podjetju vrednota in standard za učinkovito postavitev vsakega objekta v prostor, zato se stalno razvijajo in kadrovsko dopolnjujejo, da bodo še dosledneje trajnostno razvijali kakovostne objekte za več generacij.

{MEDIA_POSITION}ArticleEmbed-688070{/MEDIA_POSITION}

Z zgledom pospešujejo uvajanje trajnostnih meril

Lumar IG poslanstvo uveljavlja s sprejemanjem večletnih razvojnih strategij in vključevanjem v večletne mednarodne projekte za pospeševanje lastnega in družbenega trajnostnega razvoja. Delovanje stalno preverjajo in certificirajo zunanje neodvisne institucije. Dosežke podjetje tudi javno predstavlja ter tako z lastnim zgledom v družbi pospešuje uvajanje trajnostnih ESG-meril. Podjetje sodeluje s številnimi domačimi in tujimi izobraževalnimi ustanovami, od osnovnih in srednjih šol, univerz Princeton, Harvard in FH Joaaenum iz Gradca do slovenskih fakultet ter Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Obenem sodeluje v aktivnostih za zdrav življenjski slog z gorskim in BMX kolesarskim društvom Rajd ter na dogodku Triglav Trail Run. S finančno pomočjo in sponzorstvom soustvarja boljše življenjske pogoje za številne posameznike v ožjem in širšem okolju podjetja. Tako Lumar IG sodeluje v projektu Botrstvo Slovenije, pomaga društvom Upornik, Humanitarček in Zvezi prijateljev mladine Maribor ter več drugim organizacijam. 

Lumar IG na kratko

Sedež: Maribor

Direktor: Marko Lukić

Prihodki leta 2023: 30,057 milijona evrov

Indeks rasti 2018–2023: 172

Število zaposlenih 2023: 95

Dodana vrednost na zaposlenega 2023: 81.493 evrov