​Kdor je imel kakršne koli pomisleke okrog Laverjevega pokala v tenisu v dosedanjih šestih izvedbah, je bil lahko minuli konec tedna na sedmi izvedbi v Berlinu navdušen. Dvoboj med Evropo in ekipo Preostanka sveta je bil izenačen do zadnjega dvoboja. Preostanek sveta je imel zadnji dan že prednost z 8:4, a je Evropa predvsem po zaslugi najboljšega posameznika Carlosa Alcaraza zaostanek pretvorila v zmago. Španec in Norvežan Casper Ruud sta najprej dobila igro dvojic, potem ko je Ben Shelton izgubil šele prvi dvoboj v dveh letih med dvojicami, njegov partner pa je bil Frances Tiafoe. V odločilnem dvoboju je bil Carlos Alcaraz s 6:2, 7:5 boljši od Američana Tylorja Fritza za veliko veselje Evrope.

»V Berlin smo pripotovali odločeni, da osvojimo Laverjev pokal. To nam je na koncu uspelo, tako da smo lahko zelo zadovoljni. Bili smo v velikem zaostanku. Ponesel me je Saša (Zverev, op. p.), ki je proti Tiafoeju pokazal izjemni tenis ter nam dal krila na poti do povratka,« se je po odločilni zmagi proti Talorju Fritzu veselil Carlos Alcaraz.

Na zmago je bil zelo ponesen tudi selektor Evrope Bjorn Borg. »Pravi užitek se je bilo v zadnjih dneh družiti z najboljšimi evropskimi igralci. Ves čas je vladalo pozitivno vzdušje. Zavedali smo se težke naloge, svoje delo pa smo opravili z odliko. Kar je morda najpomembnejše, je, da smo tako mi kot tekmeci pokazali vrhunski tenis. To pa je ob izenačenosti tisto, kar dela naš šport zanimiv,« je povedal legendarni Šved. Ponosen je bil tudi kapetan poražene ekipe John McEnroe, ki je tako kot Bjorn Borg vodil svojo ekipo na vseh dosedanjih dvobojih, sedaj pa se bosta obe legendi poslovili od svojih funkcij.

»Vesel sem, da se je Laverjev pokal v Berlinu pokazal v najlepši luči. Toda v prihodnosti nas čaka še trdo delo. Prihodnje leto bomo igrali v San Franciscu, čez dve leti spet v Evropi, potem pa se moramo po mojem mnenju seliti v Azijo in Južno Ameriko,« je po koncu tekmovanja povedal soustanovitelj tekmovanja Roger Federer. Zadnji dan mu je delal družbo na tribuni Boris Becker, ki je pripotoval v Berlin neposredno z Bleda, kjer je minuli konec tedna sodeloval na poslovni konferenci.

Izidi Laverjevega pokala, Evropa – Preostanek sveta 13:11; Cicipas – Kokkinakis 6:1, 6:4, Alcaraz, Zverev – Fritz, Shelton 6:7 (5), 4:6, Ruud – Cerundolo 4:6, 4:6, Dimitrov – Tabilo 7:6 (4), 7:6 (2), Medvedjev – Tiafoe 6:3, 4:6, 5:10, Ruud, Cicipas – Shelton, Tabilo 1:6, 2:6, Alcaraz – Shelton 6:4, 6:4, Zverev – Fritz 4:6, 5:7, Zverev – Tiafoe 6:7 (5), 7:5, 10:5, Alcaraz, Ruud – Tiafoe, Shelton 6:2, 7:6 (6), Medvedjev – Shelton 7:6 (6), 5:7, 7:10, Alcaraz – Fritz 6:2, 7:5. 

Laverjevega pokala za ženske še ne bo

Elita moškega tenisa se vse od leta 2017 bori za naslov v Laverjevem pokalu, ko se reprezentanca Evrope pomeri s preostankom sveta. Trenutno ni primerljivega teniškega tekmovanja za ženske. In tako bo tudi ostalo – vsaj za zdaj. Vodja Laverjevega pokala Tony Godsick ne izključuje organizacije ekipnega tekmovanja za ženske v daljni prihodnosti. »Vendar še vedno potrebujemo nekaj časa, da razmislimo o pravem načinu za turnir z igralkami. Najprej želimo doseči svoj polni potencial z Laverjevim pokalom za moške. Nato bomo preučili različne možnosti,« je za po koncu tekmovanja v Berlinu dejal Godsick, ki je poročen s trikratno finalistko turnirjev za grand slam Mary Joe Fernandez.

Godsick ne skriva ambicij, da bi iz Laverjevega pokala naredil takšno blagovno znamko, kot je Ryderjev pokal v golfu, ki pa ima pred teniško različico devet desetletij prednosti. »Mislim, da bi ga morali poimenovati drugače in tudi oblikovati drugače, vendar format deluje. Upajmo, da si bomo lahko v prihodnosti nekaj izmislili,« je zaključil Godsick.