Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj opoldne s posebnim letalom dopotovala v mondeni Rimini ob Jadranskem morju, kjer jo je pričakalo sončno vreme s temperaturami do 20 stopinj Celzija in razburkano morje rjave barve, na katerem so uživali kajtarji. Čeprav Slovenija ni med nogometnimi velesilami, so zlasti igralci, ki igrajo ali so igrali v Italiji, vzbudili veliko zanimanja med letališkimi delavci, za katere so Handanović, Cesar, Birsa, Kurtić, Iličić, Lazarević, Krhin... takšni zvezdniki, da so jih vneto fotografirali s svojimi telefoni. Slovenska reprezentanca ne biva v žepni državi San Marino, ampak v Italiji v bližnjem Ricconeju. Ker bo tekma brez pravega tekmovalnega naboja, včeraj sploh ni preizkusila igrišča v Serravalleju, kjer je zelenica sicer v zelo slabem stanju. Da igralci ne bi ure in pol preživeli v avtobusu, so trening, ki je bil sploh prvi po slabi predstavi proti Litvi, opravili kar na igrišču z umetno travo v Ricconeju.

Nasploh je bila včeraj okrog olimpijskega centra, v katerem ima osrednje mesto nogometni stadion, tako velika gneča, da ni bilo mogoče najti prostega parkirnega prostora, slišati pa je bilo tudi obilo hrumenja. A ne zaradi nogometne tekme, ampak tekmovanja v reliju, ki je privabil množice gledalcev. Slovenskih novinarjev je v San Marinu vsaj toliko kot pred šestimi leti, ko je bila izbrana vrsta še v igri za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, in so z vprašanji zasuli selektorja Srečka Katanca, ki so ga gostitelji pripeljali v temnem audiju. 52-letni Ljubljančan ob vseh vprašanjih ni bil najbolj zadovoljen. Če je enega izmed slovenskih poročevalcev označil za navijača in bil zgrožen, ko ga je drugi spraševal po začetni postavi, da se bo lahko pripravil na prenos tekme, je opazno užival, ko je kar sam sebe prevajal v italijanščino in v njej odgovarjal poročevalcem domačih medijev ter dal še poseben intervju za televizijsko postajo.

Dejansko bo to drevi druga pripravljalna tekma za dodatne kvalifikacije sredi novembra, San Marino pa je glede na skromno kakovost kot naročen tekmec za utrjevanje samozavesti. »Moja želja je, da odigramo maksimalno in da vsak pokaže, česa je sposoben. Čez mesec dni nas znova čakata dve tekmi v treh dneh, zato bom skušal priti do čim več informacij. Ne glede na to, kakšna je kakovost San Marina, lahko dobim odgovor vsaj glede telesne pripravljenosti. Bomo videli, kdo bo sprintal in kdo ne. Glede preostalega tekma ne bo imela nobene zveze s tekmama novembra. Tokrat se bo branil San Marino, čez mesec pa se bomo verjetno veliko tudi mi,« je povedal Srečko Katanec. Poudaril je, da v nasprotju z navijači in novinarji, ki imajo svoje fantazije, ne pričakuje visoke zmage, ampak resen pristop. »Lahko tudi izgubimo, ker je nepomembno glede kvalifikacij. Mi smo izpolnili cilj s tretjim mestom. Pustimo pa to, kaj bi lahko bilo,« je bil oster.

Prva pripravljalna tekma z Litvo v petek v Stožicah se ni izšla po željah navijačev in selektorja. V slovenski reprezentanci vsi govorijo o veliki smoli, a ni več naključje, da je s prejetimi goli v finiših tekem v kvalifikacijah razprodala vsaj pet točk. Takšni spodrsljaji niso več naključni, ampak so postali problem reprezentance, ki ima očitno težave na področju zbranosti, odločnosti, samozavesti in telesne pripravljenosti. Slovenija je bila proti Litvi premalo konkretna, odločna in drzna, da bi vodstvo z 1:0 spremenila v zanesljivo zmago. Tekma z Litvo je le potrdila večne težave selektorja Katanca, da ekipa nima prave ideje, ko pride na polovico tekmeca in je treba voditi igro ter razbijati obrambne okope. V slovenski igri brez kaznovanega Kampla in poškodovanega Novakovića ni bilo razigranosti in raznovrstnosti v kreaciji, da bi si sploh priigrala večje število priložnosti.

»Odsotnost Kampla se zelo pozna proti ekipam, ki igrajo zaprto, ko potrebujemo igralca, ki je živahen in poveže igro. Tudi Barcelona ima težave, ko nima Messija. Ne moremo primerjati Kevina in Messija, a za ekipo sta v takšnih situacijah enako pomembna,« je bila ena izmed misli Katanca, ki je napovedal nekaj sprememb v ekipi, a jih ni hotel razkriti. V nasprotju z zlato generacijo izpred 15 letih Katanec nima dodane vrednosti v igralcih na bokih, potem ko je iz doslej še nepojasnjenih razlogov odpisal Miša Brečka, ki igra v drugi nemški ligi. Slovenija sploh ne prebija tekmeca po bokih, Struna in Jokić nista dodana vrednost v ofenzivi s prodori globoko na polovico nasprotnika in podajami v kazenski prostor, kakršna sta bila nekoč Novak in Karić, ki je imel takšen predložek, da je Zahović stekel kar na pamet, ker je točno vedel, da ga bo zadel.