Slovenska reprezentanca ima velik problem. Imenuje se Srečko Katanec. Pomislite, na kako nizko raven se je moral spustiti, da je proti neambiciozni in kakovostno omejeni Litvi izgovore za neuspeh iskal v sodnikih. Po tekmi, na kateri si Slovenija sploh ni pripravila izrazitih priložnosti za zadetek, je pred kamerami nacionalne televizije tvegal škandal mednarodnih razsežnosti, ko je razlagal o obstoju lobijev, ki naj bi vztrajno delovali proti slovenski vrsti. Je Katanec sploh pomislil, kako resna obtožba je to? Se sploh zaveda svoje odgovornosti, ki jo prinaša funkcija selektorja v najbolj izpostavljeni športni panogi? Zdaj ni več dvoma. Katanec bo moral globoko razčistiti pri sebi, saj njegovo obnašanje uhaja izpod nadzora. V analizah ne ponudi nobene strokovnosti, ampak v vsem vidi zaroto, kar ga postavlja v vlogo nergača.

Srečko Katanec se je proti Litvi zelo lahkotno sprijaznil z neodločenim izidom, ki je Sloveniji zaprl pot do neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Ni panike, je odgovoril brezbrižno, kot bi šlo za kakšno obrobno prijateljsko tekmo. Ob tem ni ponudil nobenih oprijemljivih odgovorov, kaj se dogaja z reprezentanco, da postaja vse bolj neprepoznavna, čeprav v zvezni vrsti še nikdar ni imela toliko kreativnih nogometašev kot ravno sedaj. Vse kaže, da je Katanec eden redkih, ki je v petek znova spregledal številne slabosti v slovenski igri, ki se v teh kvalifikacijah neprestano pojavljajo. Dovolil si je celo izreči, da je reprezentanca z osvojenim tretjim mestom v skupini dosegla cilj, kar ni zvenelo le kot neokusna šala, ampak kot norčevanje iz domače javnosti. Ne gre pozabiti, kako je selektor letos avgusta že predaval, da je cilj Slovenije kajpada uvrstitev na prvenstvo, zdaj pa je po devetih tekmah povsem zadovoljen z ubogimi trinajstimi točkami.

V drugem Katančevem mandatu je očitno mogoče prav vse. Tudi to, da selektor enostavno ne zazna, kdaj občinstvo izžvižga njegovo reprezentanco in kdaj sodnike. Kot da bi živel v nekem vzporednem svetu, ki nima povezave z realnostjo, Katanec v petek pač ni imel občutka, da so bili navijači nezadovoljni z remijem proti 116. reprezentanci sveta. Obenem je moteče tudi njegovo neprestano in bojazljivo ponavljanje, kako zahtevno je igrati proti Litvi, Estoniji in San Marinu, kar vzbuja resne pomisleke, da izgublja zaupanje do reprezentantov in svojega dela.

Nogometna zveza je že ukrepala. S Katancem je podaljšala pogodbo za naslednji kvalifikacijski ciklus.