Mariam Doumbia in Amadou Bagayoko sta smisel življenja našla v glasbi in ljubezni. Nedavno sta nastopila na zaključni slovesnosti paralimpijskih iger v Parizu, kar je bila zanju velika čast – oba sta namreč slepa.

Spoznala sta se leta 1970 na Inštitutu za slepo mladino v malijskem Bamaku. Bila sta zvezdi mladinskega orkestra Eclipse Blind in predstavnika malijske slepe mladine. Takrat se je tudi začela njuna mednarodna glasbena kariera. »Mednarodno glasbeno pot sva začela v devetdesetih letih s snemanjem najine glasbe na kasete. Nato sva odšla v Pariz in najino glasbo je nenadoma poslušalo veliko ljudi,« je v kratkem intervjuju pred nocojšnjim koncertom v Cankarjevem domu razložil Amadou Bagayoko.

​Ena njunih najbolj priljubljenih skladb ima naslov Nedelja je v Bamaku poročni dan, ki pripoveduje tudi o njunem zakonu. »Družina je za nas nekaj zelo pomembnega. Enotnost, spoštovanje in jasnost, da je treba težave rešiti takoj. Mislim, da je to ključ najinega odnosa,« je razložila Mariam Doumbia in ob tem dodala, da je v Maliju moški tisti, ki začne dvoriti ženski. »Pri Amadouju mi je bil najbolj všeč njegov način igranja kitare.« Podobno je njuna prva srečanja opisal Amadou Bagayoko: »Pri slepih ljudeh so pomembni drugi dražljaji. Zelo dobro se spomnim, da mi je bil všeč Mariamin vonj. Po vonju sem vedel, da je v bližini,« je dodal Amodou. »Za naju je bila poroka pomembna, saj sva živela v različnih soseskah, zato sva vedela, da bova po poroki živela skupaj. Svatba je bila odlična zabava, veliko smo peli in igrali, kaj pa drugega,« je nasmejano opisal njuno nedeljsko poroko. Nasploh sta glede svojega osebnega življenja zelo odkrita, saj sta ga opisala tudi v avtobiografski knjigi.

Na letošnjih koncertih po svetu igrata skladbe s svojega zadnjega albuma La vie est belle (Življenje je lepo). »Ta album je kompilacija pesmi, ki so naju spremljale v zadnjih dvajsetih letih. Vedno sva sanjala o tem, da bi malijsko glasbo odkrili in cenili po vsem svetu. Vesela sva, da sva del tega uspeha,« je pred koncertom dejala Mariam Doumbia.